Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

Krémová zemiaková polievka s pečeným cesnakom

platdujour - fotkaplatdujour, 3. októbra 2017

S príchodom jesene u nás doma začína polievková sezóna. Poznáte to - rýchlo plynúce dni, chladné počasie a predĺžujúce sa večery môžu byť výzvou Zobraziť celý popisS príchodom jesene u nás doma začína polievková sezóna. Poznáte to - rýchlo plynúce dni, chladné počasie a predĺžujúce sa večery môžu byť výzvou pre domáce varenie, ale je snáď len málo jednoduchších a chutnejších kulinárskych „záležitostí“ než sú polievky a ich sezónne variácie. Včera sme s veľkým úspechom vyskúšali polievočku, ktorá v sebe snúbi mnou milovaný pečený cesnak, karamelizovanú cibuľu a pár zemiačikov v jednej krémovej jesennej fantázii. Dáte sa ňou omámiť aj vy?

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 hlavičky
1 PL
300 g
1 kg
180 ml
1,5 l (alebo voda)
50 g




Postup

  1. 1

    Najprv si predhrejeme rúru na 180 stupňov.

  2. 2

    Následne jedným úderom noža na doske na krájanie zmliaždime neošúpané strúčiky cesnaku, ktoré následne pokvapkané troškou oleja vložíme do najmenšej zapekacej misky, akú máme a vložíme do predhriatej rúry na 15 minút. Pozn.: takto spracované strúčiky pečieme - to znamená "primliaždené ale neošúpané".

  3. 3

    Zatiaľ čo sa nám pečie cesnak, nakrájame cibuľu na väčšie kocky a na zmesi masla a 1 PL oleja pozvoľne opekáme v hrnci dozlatista.

  4. 4

    Akonáhle je cibuľa zlatistá, pridáme zemiaky a vývar (resp. vodu), osolíme, okoreníme a pozvoľne varíme do zmäknutia zemiakov (asi 15 minút).

  5. 5

    V osobitnom hrnci prehrejeme smotanu a spolu s upečeným a ošúpaným cesnakom a štipkou muškátového orieška pridáme do základu polievky a necháme spolu krátko povariť.

  6. 6

    Polievku na záver rozmixujeme tyčovým mixérom na hladký krém, posypeme majoránom (alebo tymianom) a máme hotovo. Podávame s hriankou alebo krutónkami. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

haji
Hmm, to musí být dobrota a hlavně vůně!! Určitě vyzkouším, díky za receptík!
frezia
To musi byt vyborna polievka. Urobim ju, aj ked nemam rada kremove. Rozmixujem len cast polievky na zahustenie.
1x poirot
klukodvody
To je vážně zajímavá polévka. Tady neodolám a udělám. Polévku mám moc rád a tohle je vážně zajímavé. Díky za recept.
mitzy
Polievka vyzerá výborne a opäť krásne foto :)
lilyre
A už viem, aká dnes bude polievka ..... Recept sa mi páči, vďaka
dosa
... parada, zajtra bude....
3sandra3
To musí byť veľmi chutná polievka. Určite vyskúšam čo najskôr. Mňam....
ajuschka
jooooj, dakujem za inspiraciu, prave hladam polievky na obohatenie repertoaru na sezonu :)
platdujour
@Ajuschka (3.10.2017 17:38)

Ďakujem krásne za komentár.
Ja som na tom podobne a pre nás je to naozaj pravá polievková sezóna, takže budem určite aj tuna na Varechu alebo ku mne na blog pridávať inšpirácie na niečo nové.

Príjemný večer.

Martina
platdujour
@3sandra3 (3.10.2017 12:55)

Ďakujem krásne za milý komentár.
Polievočka nám veľmi chutila a ešte lepšie chutí na ďalší deň.

Krásny večer prajem.

Martina
platdujour
@Dosa (3.10.2017 11:57)

Jeeej, super :) Teším sa.
Nech teda chutí.
Daj potom vedieť, ako chutila vám.

So šúpaním upečeného cesnaku je to trochu piplačka, ale stojí to naozaj za to :)

Pekný večer.

Martina
platdujour
@Patroveckypitrs (3.10.2017 08:58)

My sme na tom s cesnakom rovnako ;-)
Ja by som bola schopná ešte aj do tejto dať tesne pred dovarením ešte jeden, dva strúčiky čerstvo nastrúhaného cesnaku :)
Dufam, ze polievocka bude chutit.

Pekny vecer.

Martina
platdujour
@Mitzy (3.10.2017 07:57)

Ďakujem veľmi veľmi pekne za komentár.
S fotkami je to najväčší problém, lebo vačšinou na žiadne kvalitné podľa mojich predstáv nie je čas...ale vravím si, radšej akúkoľvek, ako žiadnu alebo žiaden recept :)
platdujour
@Haji (2.10.2017 17:26)

Vďaka za komentár. Polievku si pochvaľujeme. Robila som ju po prvýkrát a na ďalší deň je ešte chutnejšia, pochopiteľne ;-)

Krásny večer prajem.

Martina
1x haji
platdujour
@Klukodvody (2.10.2017 23:07)

Ďakujem krásne za komentár.
Polievočku som robila po prvýkrát a bola som ako cesnakoholik veľmi milo prekvapená.
Dá to trošku práce so šúpaním upečeného cesnaku, ale stojí to za to :)

Pekný večer.

Martina
tiginko
@Platdujour (3.10.2017 19:18)

Martinka možno vieš, že zaužívaným spôsobom na pečenie cesnaku je, že sa celkom neošúpe, len sa odkrojí vrch strúčikov. Cesnak pečením nezhorkne (to sa stáva, keď sa pečie príliš intenzívne, dohneda) a po upečení sa len vytlačí zo šupiek.


mijaita
Bramborový krém, jiný než vařím. Ten česnek upečený skvěle ochutil. Čerstvý jsem nedala, aby chuť pečeného nepřebil. Obyčejný krajíček chleba se s polívkou chuťově snoubí :-)
@Pladujour velmi příjemný, chutný recept, díky za něj ode mě :-)


1x radost
platdujour
@Tiginko (3.10.2017 20:43) javascript:void(0);

Viem o tom, že je to zaužívaná metóda a sama som ju niekoľkokrát vyskúšala, ale tentoraz som sa presne držala francúzskeho receptu. Ani v ptípade tohto spôsobu nedôjde z zohrknutiu (namiesto odkrojenia hlavičky sa, ako uvúdzam v recepte, použije primliaždenie nožom, ktoré zas podľa môjho názoru a porovnaní oboch metód na jednej strane umožní ľahšie vyšúpnutie podobne, ako pri odkrojení vršku, ale zároveň sa chute môžu lepšie uvoľniť...).
Budete mi v mojich receptoch odpustiť tieto francúzske prístupy, ale je to kuchyňa, ktorú varíme najčastejšie a tak sa toho na mňa nalepilo viac, než by som chcela...Neznamená to, že iné zaužívané metódy nie sú rovnako dobré, ak nie lepšie, ale ja sa držím hesla, že práve skúšaním nových prístupov sa dá pri varení niečo naučiť. Načo by inak boli vždy nové a nové recepty, všakže? ;-)

ďakujem za komentár a prajem pekný deň.

Martina
platdujour
@Tiginko (3.10.2017 20:43)

teraz opätovne čátam môj recept - myslela som, že som to napísala jednoznačne, že sa len rozmliaždi neošúpaný, poleje olejom a nechá piecť (možno som mala výslovne prízvukovať, že sa nemá šúpať, ale držala som sa logiky, že ak by to bolo treba, v recepte by to bolo uvedené. Pre istotu a na tvoj podnet ho radšej doplním o výslovnú zmienku, že sa samozrejme nemá šúpať. :)
tiginko
@Platdujour (4.10.2017 16:49)

Martinka prepáč, je to moja chyba, neviem prečo som automaticky predpokladala, že si rozdrvila ošúpaný cesnak, asi preto, že ja to tak robievam. Potom beriem môj komentár späť. V každom prípade po tvojom doplnení už nikto nebude na pochybách :-)
platdujour
@Mijaita (3.10.2017 21:00)

Jeeeeej, polievočka vyzerá super :) Som veľmi rada, že som Ťa svojim receptom inšpirovala a ešte viac, že polievočku chutila rovnako, ako nám :)

Ďakujem za komentár a fotku :)

pekný večer!

P.S.: cez víkend možno zverejním ďalšiu polievkovu novinku, ak tá, čo som vybrala bude podobne úspešná, ako táto :)

M.
mijaita
@Platdujour kazdy tvuj recept co jsem videla se mi moc libi. Tak se budu tesit na dalsi. Jen abych stihala :-)
platdujour
@Mijaita (4.10.2017 19:57)

Tak to ma veľmi teší :)
A neboj, stíhať určite budeš - ja zvyknem mať raz za čas takú terapiu varením, ako to ja nazývam a vtedy varím a varím....takže som sa na zrejme čas vyventilovala :)
Jeseň je celkovo pre mňa obdobím nových inšpirácií, predsalen je viac času na varenie a tak skúšam a rada aj pozdieľam, pokiaľ budem vidieť spätnú väzbu (nie ako pri mojom blogu napríklad;-)
Pekný večer.

M.
monty469
Dalsi skvelý recept od teba. Veru si ho ulozim. Polievky tohto typu mame radi, hlavne v tomto obdobi
platdujour
@Monty469 (6.10.2017 09:00)

Ďakujem krásne za milý kometár. Určite ma po jednom "poučnom" potešil a inšpiroval to tu všetko na Vareche nezavrieť a neostať len u mňa na blogu, hoc to nevylučujem....
1x haji
patroveckypitrs
Už je uvarená, ten pečený cesnak v to to nemá chybu. Hneď som si naložil dva taniere za sebou. V tom úvode počet porcii nemáš chybu? Ja som teda dobrý papkáč, ale na štyri krát by som to nezvládol. Veď to mi vyšlo 3,5 l polievky. Tato polievka bude u mňa často je veľmi dobrá.


tiginko
@Platdujour (6.10.2017 09:20)

no tak toto ma fakt dostalo. To som netušila, že si taká precitlivelá Martinka, a to si ešte nežila skutočné poučovanie na Vareche. Netreba sa hneď urážať, múdri ľudia si nechajú poradiť. A nakoniec sa predsa všetko vysvetlilo, tak nerozumiem Tvojej poznámke. "Francúzske prístupy" zrejme nechápe každý, tak ešte raz sa ospravedlňujem. Ale pobavilo...
platdujour
@Patroveckypitrs (6.10.2017 16:41)

Z nieco menej nez 1,7 l ti vyslo 3,5 l? Hmm...neviem, nam to vyslo tak mozno na 5...nabuduce to kvoli tebe skontrolujem a ozvem sa, ale ak sa nevyhodila, tak to nie je na skodu, ze jej tam bolo viac ;-)
platdujour
@Tiginko (6.10.2017 19:02)

Neviem, o com hovoris, vobec sa to nevztahovalo na teba :) To bola len vseobecne poznamka - ak by slo o Teba, ozvala by som sa priamo Tebe :)
Hlavna vec, ze som Ta aspon pobavila.
A naozaj to nie je o urazani, ale o deficite kritickeho rozumu niektorych diskutujucich, ktory nema nic spolocne s tym, ze sa "mudry necha poucit", lebo na to by mi poucujuca strana musela vediet vecne argumentovat - to len tak na vysvetlenie.

Verim, ze tymto je to vysvetlene.

Pekny piatok prajem



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia