Krémová zemiaková polievka s pečeným cesnakom

platdujourPlatdujour, 31 ročná žena, 3. októbra 2017 16:51
Ďalšie jej recepty »

S príchodom jesene u nás doma začína polievková sezóna. Poznáte to - rýchlo plynúce dni, chladné počasie a predĺžujúce sa večery môžu byť výzvou pre domáce varenie, ale je snáď len málo jednoduchších a chutnejších kulinárskych „záležitostí“ než sú polievky a ich sezónne variácie. Včera sme s veľkým úspechom vyskúšali polievočku, ktorá v sebe snúbi mnou milovaný pečený cesnak, karamelizovanú cibuľu a pár zemiačikov v jednej krémovej jesennej fantázii. Dáte sa ňou omámiť aj vy?

4
porcie
30 min
príprava
20 min
tepelná úprava

Suroviny

Postup prípravy

  1. 1

    Najprv si predhrejeme rúru na 180 stupňov.

  2. 2

    Následne jedným úderom noža na doske na krájanie zmliaždime neošúpané strúčiky cesnaku, ktoré následne pokvapkané troškou oleja vložíme do najmenšej zapekacej misky, akú máme a vložíme do predhriatej rúry na 15 minút. Pozn.: takto spracované strúčiky pečieme - to znamená "primliaždené ale neošúpané".

  3. 3

    Zatiaľ čo sa nám pečie cesnak, nakrájame cibuľu na väčšie kocky a na zmesi masla a 1 PL oleja pozvoľne opekáme v hrnci dozlatista.

  4. 4

    Akonáhle je cibuľa zlatistá, pridáme zemiaky a vývar (resp. vodu), osolíme, okoreníme a pozvoľne varíme do zmäknutia zemiakov (asi 15 minút).

  5. 5

    V osobitnom hrnci prehrejeme smotanu a spolu s upečeným a ošúpaným cesnakom a štipkou muškátového orieška pridáme do základu polievky a necháme spolu krátko povariť.

  6. 6

    Polievku na záver rozmixujeme tyčovým mixérom na hladký krém, posypeme majoránom (alebo tymianom) a máme hotovo. Podávame s hriankou alebo krutónkami. Dobrú chuť!

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist