Krémová zeleninová polievka (s paradajkami a kyslou smotanou)

Autor receptu: lyali

Inšpirovala som sa receptom zo švajčiarskej kuchárskej knižôčky, ktorú som dostala kedysi od mojej sestry svetobežníčky, keď jej domovom bolo dočasne Švajčiarsko.

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Paradajky olúpame.
  2. Pokrájame na štvrtky.
  3. Zbavíme semienok.
  4. Pokrájame na malé kocky.
  5. Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno Očistenú mrkvu postrúhame nahrubo. Očistený zemiak pokrájame na malé kocky.
  6. Na olivovom oleji krátko orestujeme cibuľu spolu s petržlenovou vňaťou.
  7. Pridáme paradajky, paradajkový pretlak, mrkvu, zemiak. Okoreníme pletým bielym korením. Pridáme pretlačený cesnak. Dusíme až do zmäknutia, pričom podlievame vývarom.
  8. Dolejeme prípadným zvyšným vývarom, necháme prejsť varom a odložíme zo sporáka. Pridáme kyslú smotanu a rozmixujeme ponorným mixérom.
  9. Dochutíme medom. Dosolíme a dokoreníme.
  10. Podávame s voňavými opečenými kolieskami rožkov (na masle a pretlačenom cesnaku).