Krémová zeleninová polievka (s paradajkami a kyslou smotanou)
Autor receptu: lyali
Inšpirovala som sa receptom zo švajčiarskej kuchárskej knižôčky, ktorú som dostala kedysi od mojej sestry svetobežníčky, keď jej domovom bolo dočasne Švajčiarsko.
Postup
- Paradajky olúpame.
- Pokrájame na štvrtky.
- Zbavíme semienok.
- Pokrájame na malé kocky.
- Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno
Očistenú mrkvu postrúhame nahrubo. Očistený zemiak pokrájame na malé kocky.
- Na olivovom oleji krátko orestujeme cibuľu spolu s petržlenovou vňaťou.
- Pridáme paradajky, paradajkový pretlak, mrkvu, zemiak. Okoreníme pletým bielym korením. Pridáme pretlačený cesnak. Dusíme až do zmäknutia, pričom podlievame vývarom.
- Dolejeme prípadným zvyšným vývarom, necháme prejsť varom a odložíme zo sporáka. Pridáme kyslú smotanu a rozmixujeme ponorným mixérom.
- Dochutíme medom. Dosolíme a dokoreníme.
- Podávame s voňavými opečenými kolieskami rožkov (na masle a pretlačenom cesnaku).