Šalátová polievka

Krémová šalátová polievka s mrkvovými hriankami (videorecept)

Autor receptu: tartletka

Zo šalátu sa dajú pripraviť rôzne jedlá, napríklad aj polievka, ktorá sa pravdepodobne v nejakej verzii varieva aj u vás doma. Naša krémová šalátová polievka s mrkvovými hriankami je lahodnou a perfektnou obmenou starej klasiky.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V hrnci rozpustíme 2 lyžice masla a opečieme na nich nakrájanú cibuľu. Zasypeme múkou a pripravíme svetlú zápražku. Za stáleho miešania zalejeme mliekom a vývarom a prevaríme.
  2. Potom vsypeme natrhaný šalát a na veľmi miernom ohni povaríme 2 minúty. Polievku rozmixujeme. Ochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a citrónovou šťavou. Podľa chuti pridáme aj smotanu.
  3. Mrkvová nátierka: Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Mrkvy očistíme a nakrájame na kolieska. Na lyžici masla opečieme polovicu cibule, cesnak a mrkvu. Na miernom ohni ďalej prikryté dusíme asi 10 minút. Pridáme nasekané lístky tymianu, paradajkový pretlak, prehrejeme a potom rozmixujeme spolu s bryndzou. Dochutíme soľou a korením.
  4. Bagetu nakrájame na plátky a nasucho opečieme na panvici. Potom na plátky natrieme pripravenú mrkvovú nátierku. Šalátovú polievku servírujeme s plátkami bagety s nátierkou.