Krémová polievka z oranžovej tekvice s jogurtom a pásikmi speck-u

Autor receptu: fafrnok

Toto je mňam-mňam na zohriatie v niektorý z chladných večerov :-) Speck je špeciálna, jalovcom ochutená, solená a údená šunka pôvodom z Tirolska, historického regiónu, ktorý od roku 1918 leží čiastočne aj v Taliansku.

4
porcie
10 minút
príprava
25 minút
na 100 °C

Postup

  1. Očistenú tekvicu nakrájame na kocky.
  2. V hrnci zohrejeme olivový olej a orestujeme nakrájanú cibuľu.
  3. Pridáme tekvicu a premiešame asi dve minúty.
  4. Zalejeme zeleninovým bujónom a privedieme do varu. Varíme cca. 15 minút.
  5. Všetko dobre rozmixujeme na krém. Pridáme 3/4 jogurtu, miešame a varíme na miernom ohni ešte 1-2 minúty.
  6. Dochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orechom.
  7. Medzitým si na panvici opečieme speck, nakrájaný na pásiky, do chrumkava.
  8. Naporcujeme polievku a ozdobíme jogurtom a speckom.