Zeleninová polievka
Krémová polievka z listov reďkovky (fotorecept)
Autor receptu: eldina
Je tu jar a opäť čas chrumkavých a zdravých reďkoviek. Ale prečo nevyužiť aj jej zdravé listy, ktoré väčšina vyhadzuje, prípadne ich dá schrúmať domácim zajačikom? Ak máte radi špenát, prípadne šťavelovú polievku-chuťovo si prídete na svoje .
7 porcií |
15 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Potrebujeme: (na obrázku mám v miske aj stonky medvedieho cesnaku, ktoré mi ostali. Použila som ich taktiež. Vňať som dala do olivového oleja, využijem na šaláty).
- Na oleji osmažiť nakrájaný pór (netreba veľmi nadrobno, neskôr sa všetko vymixuje do krémovej podoby ), pridala som stonky medvedieho cesnaku (náhodou som mala - nie je v recepte dôležité, ale ak máte, samozrejme využite).
- Listy reďkovky nakrájať a taktiež trochu osmažiť..netreba dlho, len kým trochu nezmäknú (ako keď robíte čerstvý špenát, či šťavel)
- Pridať vodu + bujón a povariť cca 10 minút.
- Polievku po 10 minútach vymixovať ponorným mixérom (môj sa pokazil, tak požívam aj na takéto veci mašinku, ktorú sme doma nazvali Nutri-Bulo) :).... medzitým si zmiešať mlieko+ hladkú múku + kyslú smotanu (kto má rád, môže nahradiť šľahačkou na varenie)
- Smotanu pridať do polievky a povariť...Množstvo na zahustenie závisí od Vás-ako kto má rád, preto neuvádzam množstvo...prípadne môžte na začiatku, keď sa osmažil pór, urobiť zásmažku.....
- Dochutiť soľou a mletým čiernym korením-ako kto má rád...Pridala som na konci aj ocot, ale chutí výborne aj bez...Množstvo a počet porcií sú napísané " od oka", dá sa urobiť aj jedna či dve porcie...Recept je prispôsobený mojej 4 člennej rodine. Polievka je vhodná aj pre vegánov, ak by použili rastlinnú smotanu..Inšpirovala som sa balkánskou kuchyňou, kde listy využívajú od polievok po šaláty...
- Ak by niekoho zaujímalo, na čo všetko sú listy reďkovky dobré , čo všetko obsahujú, tu je môj článok o tom : https://varecha.pravda.sk/recepty/listy-z-mladej-redkovky/50111-recept.html