Krémová polievka z hokkaido

Autor receptu: edith

Tekvica Hokaido je bohatá na vitamíny a minerálne látky. Na rozdiel od klasických druhov tekvíc má tekvica Hokaido v kuchyni rozmanité využitie. Je tiež chutnou náhradou nezdravých príloh či ako hlavná prísada do krémových polievok a omáčok. U nás doma ju milujú všetci a táto polievka sa u nás stala TOP :-). Prajem dobrú chuť.

6
porcií
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Z tekvice odstránime semienka, vlákna a samozrejme šupku. Aj keď šupka pri varení nevadí, lebo krásne zmäkne ale pri tejto polievke ju dávam preč. Nakrájame ju na menšie kúsky, rovnako ako zemiaky, mrkvu, zeler a jablko. Na oleji si opražíme na menšie kúsky nakrájanú cibuľu a postupne pridáme všetku zeleninu. Popražíme spolu cca 5 min. a nakoniec pridáme pretlačený cesnak. Ochutíme korením, soľou, vegetou a zalejeme vývarom / ak nie je použijeme bujón.
  2. Vývar dáme podľa potreby tak aby bol zarovno v hrnci so zeleninou nakoľko polievka má byť hustá a krémová , priveľa vývaru by uškodilo. Povaríme asi 20 min. kým nám všetko nezmäkne. Na koniec pridáme štipku muškátového orechu a odstavíme. Necháme trochu vychladnúť a ešte za tepla rozmixujeme ponorným mixérom. Keď je polievka hladká tak ju dáme späť na sporák a prilejeme smotanu na varenie, necháme zovrieť a vypneme.
  3. Na záver si opražíme tekvicové jadierka ( ja osobne ich mám rada úplne opečené :-) ) , ktorými posypeme povrch polievky na tanieri. Môj drahý má túto polievku rád s kyslou smotanou no ja si ju už nedávam. Na úplný záver môžeme pokvapkať tekvicovým olejom alebo balsamicom ( krémovým ).