Krémová paradajkovo-zeleninová polievka s bazalkovými haluškami (fotorecept)
Autor receptu: eviana
Niet nad skvelú paradajkovú polievku... je toľko variácií - čo dom, to iná paradajková
polievka. Robievam rôzne... niekedy len "jedálňovú klasiku" so syrom... ale niekedy mám
chuť spraviť niečo iné, tak ako dnes - na zahustenie aj prevoňanie som použila zeleninku
a samozrejme do paradajkovej nesmie chýbať bazalka.
A dnes aj vo forme bazalkovo-krupicových halušiek. Nám veľmi chutí... a Vám? :)
6-8 porcií |
10 minút príprava |
45-50 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny na polievku.
- Ako prvé si urobíme halušky: krupica, roztopená kačacia masť (ak nemám, použijem bravčovú alebo maslo), vajíčka, nasekaná bazalka a solčanka
- ...všetko zmiešame do kompaktnej hmoty a necháme cca 20-30 minút odstáť
- Na masle speníme na jemno nakrájanú cibuľku
- ...keď je cibuľka sklovitá pridáme kolieska mrkvy a kúsky zeleru. Necháme cca 10-12 min dusiť do polomäkka
- ...zatiaľ si ošúpeme paradajku a nakrájame ju spolu s cukinou
- ...pridáme do hrnca - keď je už mrkva takmer mäkká
- ...zalejeme paradajkovým pretlakom - dala som 7 dl domáceho a 5 dl krabičku kúpenského, dochutíme soľou - kto má rád sladšiu polievku môže pridať aj cukor - a necháme pomaly vrieť cca 25 minút.
- ...keď je už všetka zelenina mäkka, pridáme čerstvú bazalku a všetko do hladka vymixujeme ponorným mixérom
- ...trochu som celú polievku po rozmixovaní pre istotu preliala cez sito - zachytila som paradajkové zrniečka - potom som ju dala späť na oheň.
- ...čajovo lyžičkou potom hádžeme do polievky halušky - aby sa nelepilo cesto na lyžičku, treba ju namočiť do horúcej polievky...
- ...ide to ľahko a rýchlo... až kým neminieme všetko cesto. Zo začiatku nemiešame, stiahneme plameň na minimum a hrniec prikryjeme. Po cca 5 min polievku premiešame a necháme ďalších cca 10-15 min prebublávať v polievke.
A potom už len naliať si túto famóznu voňavú krémovú polievku a vychutnávať si ju :)