Krémová paradajkovo-zeleninová polievka s bazalkovými haluškami (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Niet nad skvelú paradajkovú polievku... je toľko variácií - čo dom, to iná paradajková polievka. Robievam rôzne... niekedy len "jedálňovú klasiku" so syrom... ale niekedy mám chuť spraviť niečo iné, tak ako dnes - na zahustenie aj prevoňanie som použila zeleninku a samozrejme do paradajkovej nesmie chýbať bazalka. A dnes aj vo forme bazalkovo-krupicových halušiek. Nám veľmi chutí... a Vám? :)

6-8
porcií
10 minút
príprava
45-50 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na polievku.
  2. Ako prvé si urobíme halušky: krupica, roztopená kačacia masť (ak nemám, použijem bravčovú alebo maslo), vajíčka, nasekaná bazalka a solčanka
  3. ...všetko zmiešame do kompaktnej hmoty a necháme cca 20-30 minút odstáť
  4. Na masle speníme na jemno nakrájanú cibuľku
  5. ...keď je cibuľka sklovitá pridáme kolieska mrkvy a kúsky zeleru. Necháme cca 10-12 min dusiť do polomäkka
  6. ...zatiaľ si ošúpeme paradajku a nakrájame ju spolu s cukinou
  7. ...pridáme do hrnca - keď je už mrkva takmer mäkká
  8. ...zalejeme paradajkovým pretlakom - dala som 7 dl domáceho a 5 dl krabičku kúpenského, dochutíme soľou - kto má rád sladšiu polievku môže pridať aj cukor - a necháme pomaly vrieť cca 25 minút.
  9. ...keď je už všetka zelenina mäkka, pridáme čerstvú bazalku a všetko do hladka vymixujeme ponorným mixérom
  10. ...trochu som celú polievku po rozmixovaní pre istotu preliala cez sito - zachytila som paradajkové zrniečka - potom som ju dala späť na oheň.
  11. ...čajovo lyžičkou potom hádžeme do polievky halušky - aby sa nelepilo cesto na lyžičku, treba ju namočiť do horúcej polievky...
  12. ...ide to ľahko a rýchlo... až kým neminieme všetko cesto. Zo začiatku nemiešame, stiahneme plameň na minimum a hrniec prikryjeme. Po cca 5 min polievku premiešame a necháme ďalších cca 10-15 min prebublávať v polievke. A potom už len naliať si túto famóznu voňavú krémovú polievku a vychutnávať si ju :)