Krémová brokolicová polievka (fotorecept)
Autor receptu: jerica
@jerica Je čas brokolice , karfiolu,tekvíc pozriem do ľadničky, brokolica volá sprav ma , no tak rýchlo šupito do práce.Samozrejme brokolicu som mala pripravenú , hneď ako som ju doniesla z obchodu , brokolicu som umyla ,rozdelila , ošúpala hlúb , ružice dala do nádoby na zeleninu TUPPERWARE šup do chladničky .Polievka po malej úprave je vhodná pre deti.
8 porcií |
15 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- dve hlávky brokolice rozoberieme na ružice , hlúb ošúpeme , menšiu časť ružíc z brokolice odložíme na bok ,
kareláb , hlúb z brokolice postrúhame , pórok nakrájame
- na masti podusíme (nesolím)
- po piatich minutách dusenia pridáme dve kocky zeleninový bujón , premiešame necháme chvíľu prejsť dusením
- rozobranú brokolicu pridáme na podusený kareláb & pórok , premiešame necháme dusiť pokiaľ brokolica nezmäkne , je to veľmi rýchlo kto má skúsenosť s brokolicou mi dá za pravdu
- zalejeme horúcou vodou , chvíľu necháme prevrieť , brokolica zmäkla dusením
- prišiel rad na ružice z brokolice čo sme odložili na bok ružice z brokolice dáme do parného kastróla, necháme chvíľu napariť,naparené dáme na tanier s polievkou
- pokiaľ naparujeme brokolicu,
ponorným mixérom vymixujeme uvarenú brokolicu do krémova
- dáme do väčšieho hrnčeka jednu polievkovú lyžicu zemiakovú múčku zalejeme za stáleho miešania sladkou smotanou , keď nechcete mať polievku sýtu , stačí zaliať studenou vodou
- smotanu so zemiakovou múčkou pridáme do vymixovanej brokolice krátko necháme prehriať , nie vrieť pokiaľ nevidíme krémovú konzistenciu polievky
- posledné dolaďovanie chuti , okorenť keď treba dosoliť , možno niekto by namietal že tam nedám cesnak , určite by to nepokazil , len by som mala chuť špenátu nie brokolice
- ochutnávka , odoberiem na dezertný tanierik , jazyk si pýta ešte trochu dokoreniť
- tak pridáme trochu bieleho korenia
- grahamový rohlík pokrájam na kolieska , opečiem na sucho , naparená brokolica pripravená v pohotovosti do polievky.
Pre deti polievka ; miesto bujona spravíme vývar z kuriatka , nedáme korenie , takto upravená je vhodná podávať aj deťom .