marhuľový koláč

Krehký tvarohovo-marhuľový koláč (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Krehký tvarohový koláč s marhuľami poteší svojou chuťou aj najnáročnejších.

28
porcií
55 minút
príprava
40-45 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na krehké cesto.
  2. Suroviny na plnku.
  3. Do väčšej misy preosejeme múku, na strúhadle nastrúhame studený tuk a pridáme zbytok surovín.
  4. Vypracujeme hladké cesto (nenadávame, pretože cesto je lepivé). Cesto mierne pomúčime a dáme do chladničky stuhnúť, aby sa nám s ním lepšie pracovalo.
  5. Pokiaľ cesto tuhne v chladničke, pripravíme plnku. Kyslú smotanu, tvaroh, cukor, puding a žĺtky spolu vymiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou zľahka vmiešame do tvarohovej plnky.
  6. Stuhnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti. Jednu časť odložíme späť do chladničky, druhú časť rozvaľkáme.
  7. Plech 30x40 cm vymastíme maslom a pomocou valčeka prenesieme cesto. Cesto mierne vytiahneme aj na boky plechu, viď foto.
  8. Na cesto rozotrieme pripravenú plnku. Zavárané marhule scedíme, necháme odkvapkať, prekrojíme na menšie časti a rozložíme na plnku. Prekryjeme druhým rozvaľkaným cestom, zľahka pritlačíme.
  9. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 40-45 minút do zlatista. Po upečení a vychladnutí pokrájame na kocky, rezy.
  10. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.