marhuľový koláč
Krehký tvarohovo-marhuľový koláč (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Krehký tvarohový koláč s
marhuľami poteší svojou chuťou aj
najnáročnejších.
28 porcií |
55 minút príprava |
40-45 minút na 190 °C |
Postup
- Suroviny na krehké cesto.
- Suroviny na plnku.
- Do väčšej misy preosejeme múku, na strúhadle nastrúhame studený tuk a pridáme zbytok surovín.
- Vypracujeme hladké cesto (nenadávame, pretože cesto je lepivé). Cesto mierne pomúčime a dáme do chladničky stuhnúť, aby sa nám s ním lepšie pracovalo.
- Pokiaľ cesto tuhne v chladničke, pripravíme plnku. Kyslú smotanu, tvaroh, cukor, puding a žĺtky spolu vymiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou zľahka vmiešame do tvarohovej plnky.
- Stuhnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti. Jednu časť odložíme späť do chladničky, druhú časť rozvaľkáme.
- Plech 30x40 cm vymastíme maslom a pomocou valčeka prenesieme cesto. Cesto mierne vytiahneme aj na boky plechu, viď foto.
- Na cesto rozotrieme pripravenú plnku. Zavárané marhule scedíme, necháme odkvapkať, prekrojíme na menšie časti a rozložíme na plnku. Prekryjeme druhým rozvaľkaným cestom, zľahka pritlačíme.
- Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 40-45 minút do zlatista. Po upečení a vychladnutí pokrájame na kocky, rezy.
- Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.