Krehký slivkový koláč

Autor receptu: redakcia

35 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame múku, cukor, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Pridáme nasekaný tuk, vajcia, žĺtky a masť, cesto spracujeme a dáme na 30 minút do chladničky. Medzitým vykôstkujeme slivky a rukami vymiesime cesto na posýpku, ktoré tiež necháme chvíľu v chladničke. Tukom vytrieme plech, na ktorom budeme koláč piecť.
  2. Vychladnuté cesto rozvaľkáme na mierne pomúčenej doske na veľkosť plechu a na plech ho prenesieme pomocou čistej utierky. Cesto natiahneme až po okraje plechu a rovnomerne naň poukladáme polovičky sliviek. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a postupne do neho zašľaháme cukor. Ušľahaný sneh rozotrieme na slivky.
  3. Posýpku nastrúhame na hrubom strúhadle na slivky potreté snehom. Koláč vložíme do rúry predhriatej asi na 170 stupňov Celzia a pečieme asi 35 minút.