Slivkový koláč
Krehký slivkový bezlepkový koláč s lieskovcami
Autor receptu: novalim
Slivky si priam pýtajú byť súčasťou nejakého dobrého jedla. Napríklad koláčika.* Chutia výborne v
kombinácii s makom, orechmi či škoricou a akosi nám všetkým pripomínajú, že je tu jeseň. Krehký slivkový bezlepkový koláč
si môžete upiecť ale po celý rok. Funguje totižto aj s mrazenými alebo zaváranými slivkami.
8 porcií |
20 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Z prísad na cesto vypracujeme hladké, kompaktné cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke odpočinúť aspoň pol hodinu. Z vychladeným cestom sa nám bude neskôr oveľa lepšie pracovať a cesto sa nebude lepiť.
- Medzitým si pripravíme slivky. Umyté slivky odkôstkujeme, rozpolíme, premiešame s cukrom a necháme bokom.
- Odpočinuté cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť dlaňami natlačíme na dno okrúhlej formy na pečenie (odporúčame na toto množstvo použiť formu s priemerom 20 cm). Cesto posypeme časťou lieskových orechov a na ne poukladáme pripravené slivky a aj tie posypeme zvyškom lieskovcov.
- Druhú časť cesta vyvaľkáme medzi dvomi plátmi papiera na pečenie a prikryjeme ňou slivky. Začistíme okraje cesta. Zo zvyškov cesta môžeme vykrajovačkami povykrajovať zopár koláčikov (napríklad vo forme listu) a poukladáme ich na povrch koláča na ozdobu.
- Pred pečením koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom. Slivkový bezlepkový koláč pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 25-30 minút. Podávame vychladnutý, môžeme posypať práškovým cukrom.