Jablkový koláč

Krehký jablčník bez vaľkania

Autor receptu: helena10

Recept je jednoduchý, hrnčekový.* Hrnček má objem 250 ml.

25 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Ošúpané jablká nastrúham na hrubo. Boli šťavnaté, sladké. Dochutím ich iba kokosom a korením na jablkový závin. Nechám bokom.
  2. Zo surovín na cesto vymiešam krehké cesto. Najprv vareškou, následne rukou. Z cesta odložím nabok asi ¼ množstva. Zostávajúce ¾ cesta prstami roztlačím na papier na pečenie, ktorým som si vystlala celé vnútro plechu (20x35x5 cm). Cesto som podľa potreby posypala domácou strúhankou, lebo jablká boli šťavnaté.
  3. Na roztlačené cesto rovnomerne rozložím ochutené jablká, nepritláčam, nechám voľne. Navrch jabĺk namrvím zostávajúce cesto a taktiež som pridala aj zostatok mrveničky z mrazničky – kopcovité 4 PL.
  4. Vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečiem 25 minút. Upečený koláč nechám vychladnúť cez noc a potom vrch posypem práškovým cukrom a nakrájam.