Jablkový koláč
Krehký jablčník bez vaľkania
Autor receptu: helena10
Recept je jednoduchý, hrnčekový.* Hrnček má objem 250 ml.
Postup
- Ošúpané jablká nastrúham na hrubo. Boli šťavnaté, sladké. Dochutím ich iba kokosom a korením na jablkový závin. Nechám bokom.
- Zo surovín na cesto vymiešam krehké cesto. Najprv vareškou, následne rukou. Z cesta odložím nabok asi ¼ množstva. Zostávajúce ¾ cesta prstami roztlačím na papier na pečenie, ktorým som si vystlala celé vnútro plechu (20x35x5 cm). Cesto som podľa potreby posypala domácou strúhankou, lebo jablká boli šťavnaté.
- Na roztlačené cesto rovnomerne rozložím ochutené jablká, nepritláčam, nechám voľne. Navrch jabĺk namrvím zostávajúce cesto a taktiež som pridala aj zostatok mrveničky z mrazničky – kopcovité 4 PL.
- Vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečiem 25 minút. Upečený koláč nechám vychladnúť cez noc a potom vrch posypem práškovým cukrom a nakrájam.