Lekvárové rožteky

Krehké tvarohové rožteky s lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Dnes som piekla toto výborné tvarohové pečivo, krehké, jemné a chutné. Plnila som slivkovým lekvárom, da sa plniť aj inou plnkou. *Vyskúšala som viacero tvarohových ciest, toto cesto sa mi zdá byť najlepšie. Príprava je jednoduchá.

48
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Tvaroh ak je hrudkovitý rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Zmäknuté maslo šľaháme spolu s cukrom a vanilkovým cukrom cca 3-4 minúty. Pridáme tvaroh, soľ a na nízkych otáčkach premiešame mixérom. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, premiešame varechou a rukou vypracujeme mäkké nelepivé cesto. Ak je tvaroh príliš vlhký, tak môžeme pridať ešte trochu múky. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočinúť v chladničke aspoň 1 -1,5 hodiny.
  2. Vychladené cesto rozdelíme na dve polovice. Každú polovicu rozdelíme ešte na tri časti, čiže vyjde nám 6 dielov. 1 diel odložíme na dosku, ostatné odložíme späť do chladničky, aby sa nezohriali. Cesto rozvaľkáme na tenko na dobre pomučenej doske do kruhu s priemerom asi 26-28 cm. Nožom rozdelíme na 8 dielov. Na širšiu časť každého dielu poukladáme slivkový lekvár, rohy prehneme do stredu, aby lekvár pri pečeni nevytiekol a stočíme do rožtekov.
  3. Rožteky poukladáme na plech s papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre pri 190 °C 15-20 minút.
  4. Upečené necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť. Sú vynikajúce.
  5. A v reze.