Kráľovský hamburger s domácou žemľou (fotorecept)

Autor receptu: domi454

Určite každý z nás pozná hamburger a neraz ho ochutnal v najbližšom fastfoode. Je známe že toto rýchle a chutné jedlo je nezdravé a spôsobuje obezitu, ale nie vždy je to pravda. Keďže u nás doma ho milujeme, tak sme dlho "gúglili" a skúšali a konečne našli ten pravý recept na hamburger DOMÁCI a ešte lepší ako kupovaný :)

8
porcií
260 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Mlieko, vodu, droždie, soľ, cukor a vajce premiešame.
  3. Pridáme obe múky.
  4. Miesime asi 15 minút a v polovici miesenia pridáme maslo.
  5. Cesto preložíme do vymastenej misy a zakryjeme fóliou.
  6. Necháme vykysnúť 2 hodiny na teplom mieste.
  7. Po vykysnutí rozdelíme na 8 častí a urobíme malé žemle, ktoré premiestnime na plech s papierom na pečenie.
  8. Necháme vykysnúť opäť 1-2 hodiny.
  9. Po vykysnutí natrieme vajcom a posypeme sezamom.
  10. Pečieme pri teplote 200°C asi 15 minút do zlatista.
  11. Hovädzie mäso ochutíme, urobíme placky na grile ogrilujeme spolu so žemľou.
  12. Na spodnú časť dáme cesnakový dresing (zmiešaná kyslá smotana s cesnakom, soľou), mäso, syr, paradajku ,orestovanú cibuľku, kečup a zakryjeme s vrchom žemle.
  13. Dobrú chuť!