Králik s karamelom a cestovinami orechiette (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Králičie mäso je ideálne pre deti a chorých, aj pre tých, čo si strážia líniu. Niekomu
nechutí kvôli miernej sladkosti
mäska, my s tým doma problém nemáme a teraz som tú sladkosť ešte podčiarkla
karamelom. Omáčka je veľmi
chutná a s cestovinou orechiette, pripomínajúcou klobúčiky, aj zaujímavá na tanieri.
2 - 3 porcie |
30 minút príprava |
70 minút tepelná úprava |
Postup
- Králika umyjeme, osušíme, zbavíme blán a rozporcujeme.
- V hrnci nám medzičasom zovrie asi 1 liter vody, prihodíme koreniny
- a kúsky králika, potom aj očistenú mrkvu, zeler a petržlen. Vody dajte toľko, koľko chcete omáčky, ale aby bolo mäso ponorené. Osolíme a zakryté varíme asi hodinu.
- Mäkké mäso vyberieme, môžeme ho obrať od kostí. Z vývaru vyberieme koreniny a zeleninu prepasírujeme, mäso zakryjeme, aby sa nevysušilo.
- Dáme si uvariť cestoviny podľa návodu. Kým sa pripravia, ideme na ďalšie kroky: na roztopenom masle opečieme nadrobno pokrájanú šalotku,
- keď je sklovitá, prisypeme hladkú múku a za stáleho miešania na slabom ohni urobíme svetlú zápražku. Podľa potreby pridáme maslo. Zápražku vezmeme z ohňa a za stáleho miešania metličkou zalejeme asi dvomi naberačkami králičieho vývaru, po premiešaní vylejeme do hrnca so zvyškom vývaru, necháme pomaličky vrieť a sem-tam premiešame. Ak by sa utvorili hrčky, celé môžeme ešte precediť a až potom pridáme kúsky mäsa, aby sa zasa prehriali.
- V malom kastróliku upálime na karamel kopcovitú polievkovú lyžicu kryštálového cukru.
- Pozor, nespáliť! Opatrne zalejeme smotanou a stále miešame. Bude to poriadne peniť, ale treba miešať a znova ohrievať, aby sa ochladený karamel v smotane rozpustil.
- Keď sa tak stalo, nalejeme ho do hrnca k zahustenej omáčke, doladíme citrónovou šťavou
- a horčicou podľa chuti.
- Cestoviny stihli už aj odkvapkať, naberieme z nich na tanier, pridáme mäso a prelejeme omáčkou. Samozrejme, ako príloha sa môžu použiť aj iné cestoviny alebo halušky.