Králik s karamelom a cestovinami orechiette (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Králičie mäso je ideálne pre deti a chorých, aj pre tých, čo si strážia líniu. Niekomu nechutí kvôli miernej sladkosti mäska, my s tým doma problém nemáme a teraz som tú sladkosť ešte podčiarkla karamelom. Omáčka je veľmi chutná a s cestovinou orechiette, pripomínajúcou klobúčiky, aj zaujímavá na tanieri.

2 - 3
porcie
30 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Králika umyjeme, osušíme, zbavíme blán a rozporcujeme.
  2. V hrnci nám medzičasom zovrie asi 1 liter vody, prihodíme koreniny
  3. a kúsky králika, potom aj očistenú mrkvu, zeler a petržlen. Vody dajte toľko, koľko chcete omáčky, ale aby bolo mäso ponorené. Osolíme a zakryté varíme asi hodinu.
  4. Mäkké mäso vyberieme, môžeme ho obrať od kostí. Z vývaru vyberieme koreniny a zeleninu prepasírujeme, mäso zakryjeme, aby sa nevysušilo.
  5. Dáme si uvariť cestoviny podľa návodu. Kým sa pripravia, ideme na ďalšie kroky: na roztopenom masle opečieme nadrobno pokrájanú šalotku,
  6. keď je sklovitá, prisypeme hladkú múku a za stáleho miešania na slabom ohni urobíme svetlú zápražku. Podľa potreby pridáme maslo. Zápražku vezmeme z ohňa a za stáleho miešania metličkou zalejeme asi dvomi naberačkami králičieho vývaru, po premiešaní vylejeme do hrnca so zvyškom vývaru, necháme pomaličky vrieť a sem-tam premiešame. Ak by sa utvorili hrčky, celé môžeme ešte precediť a až potom pridáme kúsky mäsa, aby sa zasa prehriali.
  7. V malom kastróliku upálime na karamel kopcovitú polievkovú lyžicu kryštálového cukru.
  8. Pozor, nespáliť! Opatrne zalejeme smotanou a stále miešame. Bude to poriadne peniť, ale treba miešať a znova ohrievať, aby sa ochladený karamel v smotane rozpustil.
  9. Keď sa tak stalo, nalejeme ho do hrnca k zahustenej omáčke, doladíme citrónovou šťavou
  10. a horčicou podľa chuti.
  11. Cestoviny stihli už aj odkvapkať, naberieme z nich na tanier, pridáme mäso a prelejeme omáčkou. Samozrejme, ako príloha sa môžu použiť aj iné cestoviny alebo halušky.