Dusený králik
Králik s horčicovo-kôprovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: stanci11
Sezóna čerstvého kôpru, to treba využiť nie? Variť, variť nech si ho človek užije
česrtvý a mraziť, mraziť nech máme zásobu :) Tesne pred
odletom do Mexika som sa rozhodla, že musím urobiť niečo riadne
"domáce" na
rozlúčku... tak vyskúšajte, je to komplet vymyslené, ako
chute kázali a musím povedať, že kázali len dobre ;)
2 porcie |
5 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Králičie stehná som nasolila, nakorenila a všetko som riadne vmasírovala do mäsa.
- Na masle a oleji som si spenila cibuľku.
- Králičie stehná som sprudka osmáhla na panvici, aby sa mäso zatiahlo a pridala som ku cibuľke.
- Celé som to spolu krátko orestovala a podliala vývarom.
- Zavrela som tlakáč a od natlakovania som nechala pozvoľna variť na 25 minút.
- Vedľa som si zatial vymiešala základ na omáčku - 1 PL plnotučnej horčice, 1 PL hrubozrnnej horčice, 1 PL medu a sladkú mletú papriku od oka. Zároveň som si uvarila celú hlávku brokolice na pyré - pomaličky na malom plameni, spolovice podliata vodou.
- Keď bol králik hotový, vytiahla som stehna na pekáč a pod grilom ich nechala na chvíľočku v trúbe, nech chytia ten krásny červenkavý nádych. Zatiaľ som si precedila cibuľku spod králika a rozmixovala ju.
- Do cibuľového pyré som vmiešala horčicovo-medový základ, prevarila, pridala som 2 PL smotany na varenie a nakoniec dve hrste najemno nasekaného kôpru. Už som len málinko dosolila a odstavila.
- Pyré som dokončila len vymixovaním brokolice najemno - kto chce môže na zjemnenie pridať smotanu - ja obvykle dokonca ani nedávam. Dochutila som lahôdkovým droždím a štipkou soli.
- A už len servírujeme, vychutnávame a nevšímame si tú kopu riadu ktorá po nás ostala v kuchyni :)