Králik na môj spôsob (fotorecept)

Autor receptu: oksimo

Mám veľmi rád králičie mäso a toto je jeden z receptov, čo som si obľúbil

Postup

  1. Králika si umyjeme, osolíme, okoreníme, pridáme nakrájané čerstvé bylinky, každý podľa svojej chuti, ktoré sa mu k tomu hodia, ja som mal po ruke čerstvú šalviu, majorán, trošku rozmarínu a bazalky.
  2. Necháme dve hodinky trošku odležať, naporcujeme (môžeme naporcovať hneď, len ja som akurát nestíhal heh) a zprudka opečieme na oleji z obidvoch strán.
  3. Cibuľu a jablká si očistíme a nakrájame na štvrtinky, osolíme, okoreníme a opečieme ich vo výpeku z králika, zalejeme trochou bieleho vína a chvíľu povaríme.
  4. Ešte teplého králika prelejeme, asi tak 1 dcl brandy, zapálime ho, nech alkohol vyhorí a dodá mäsku takú mňamky arómu :)
  5. Pridáme cibuľu s jablkami, zalejeme ešte trochou bieleho vína a necháme to celé odpočívať. Ja som to nechal celú noc (ale nemusíme, môžeme pokračovať hneď). Na druhý deň som to obložil prerastenou slaninkou a šupol do rúry a pomaly piekol, kým to nebolo hotové a krásne do zlata upečené.
  6. Kým sa to celé pieklo, spravil som opekané nové zemiačky a urobil som k tomu smotanovu omáčku. Opražil som jarnú cibuľku, na výpeku zo zajaca, čo som si trošku ukradol z pekáča popri pečení, pridal sladkú smotanu a varením ,za stáleho miešania, redukoval. Na záver, keď bola omáčka dostatočné hustá, som pridal na drobno nakrájané bylinky (šalviu a majoránku).
  7. Omáčka...
  8. Naservíroval na tanier a šlo sa hodovať :-)