Králičia šunka

Autor receptu: finticka

Žiadne umeliny, žiadne emulgáty, čisté šťavnaté mäsko z vlastného chovu, mňam :-)

8
porcií
1560 minút
príprava
120 minút
na 77 °C

Suroviny

Postup

  1. Vykostené králičie mäso (1 kg čistého mäsa) nakrájame na 1 cm kocky, pridáme koreniny a vodu, dobre premiešame, necháme odstáť min. 24 hod. v chladničke.
  2. Odstátym, ochuteným mäsom naplníme šunkovar, poprípade 7 dl zaváraninový pohár, tak, že vložíme sáčok, ktorý na vrchu neuzatvárame, aby mohla prípadná voda z mäsa vytekať. Ak nemáme šunkovar, zaťažíme mäso v pohári vodou naplneným pohárom napr. z majonézy. Varíme na 1 kg mäsa 2 hod. pri 75 - 80 st. Celzia, pričom vodu nalejeme popod okraj nádoby, v ktorej to varíme. Najlepšie je po dovarení to prudko ochladiť, čo je trochu problém pri zaváraninovom pohári, vtedy je to treba nechať vychladnúť do studena.
  3. Oplatí sa počkať, stojí to za to. Naše skúsenosti: z 1,667 kg králika s kosťami sme dostali 1,23 kg čistého králičieho mäsa. Z ochuteného mäsa o hmotnosti 1,167 g sme dostali po uvarení šunky 1,031 kg čistého produktu. Len pre zaujímavosť, keď som kúpila domov 40 dkg šunky v obchode, jednému to bolo na posedenie málo, keď sme si dali v nedeľu na raňajky našu šunčičku, nevládali sme zjesť 4 koliečko pri tej istej "oblohe".