Králičia šunka
Autor receptu: finticka
Žiadne umeliny, žiadne emulgáty, čisté šťavnaté mäsko z vlastného chovu, mňam :-)
8 porcií |
1560 minút príprava |
120 minút na 77 °C |
Postup
- Vykostené králičie mäso (1 kg čistého mäsa) nakrájame na 1 cm kocky, pridáme koreniny a vodu, dobre premiešame, necháme odstáť min. 24 hod. v chladničke.
- Odstátym, ochuteným mäsom naplníme šunkovar, poprípade 7 dl zaváraninový pohár, tak, že vložíme sáčok, ktorý na vrchu neuzatvárame, aby mohla prípadná voda z mäsa vytekať. Ak nemáme šunkovar, zaťažíme mäso v pohári vodou naplneným pohárom napr. z majonézy.
Varíme na 1 kg mäsa 2 hod. pri 75 - 80 st. Celzia, pričom vodu nalejeme popod okraj nádoby, v ktorej to varíme.
Najlepšie je po dovarení to prudko ochladiť, čo je trochu problém pri zaváraninovom pohári, vtedy je to treba nechať vychladnúť do studena.
- Oplatí sa počkať, stojí to za to.
Naše skúsenosti: z 1,667 kg králika s kosťami sme dostali 1,23 kg čistého králičieho mäsa.
Z ochuteného mäsa o hmotnosti 1,167 g sme dostali po uvarení šunky 1,031 kg čistého produktu.
Len pre zaujímavosť, keď som kúpila domov 40 dkg šunky v obchode, jednému to bolo na posedenie málo, keď sme si dali v nedeľu na raňajky našu šunčičku, nevládali sme zjesť 4 koliečko pri tej istej "oblohe".