Pečené kozľacie mäso

Kozľacina s okrou v paradajkovej omáčke

Autor receptu: redakcia

4
porcie
80 minút
príprava
30 minút
na 220/160 °C

Postup

  1. Na marinádu dáme do misky kyslú smotanu, pridáme dva strúčiky cesnaku, ktorý nakrájame nadrobno a roztlačíme nožom. Natrháme bylinky, okoreníme a pridáme med. Všetko dobre zamiešame. Mäso vložíme do marinády, celé ňou dôkladne potrieme a necháme marinovať minimálne 6 hodín, najlepšie však cez celú noc. Mäso bude na dotyk mäkšie ako pred vložením do marinády.
  2. Rozpálenú panvicu pokvapkáme olivovým olejom, vložíme mäso a necháme opekať 1 až 2 minúty na každej strane. Počas pečenia osolíme (nikdy nie predtým, ako ho dáme do marinády, pretože soľ vytiahne vodu z mäsa).
  3. Do pekáča nakrájame šalotky, pridáme nakrájané dva strúčiky cesnaku a vložíme opečené mäso. Výpek z marinády na panvici zalejeme vodou a trošku prevaríme. Potom nalejeme na mäso. Takto pripravené mäso dáme do rúry asi na 10 minút pri 220 °C. Potom stiahneme teplotu na 160 °C a dopekáme ešte asi 20 minút
  4. Koniec stopky okry odkrojíme tak, aby sme nezarezali do plodu, pokvapkáme citrónovou šťavou a zalejeme vodou. Použijeme plody v celku. Necháme ich chvíľku namočené v citrónovej vode. Do rozpálenej panvice dáme olivový olej, pridáme nakrájanú šalotku, nakrájané paradajky, cesnak pokrájaný na plátky a zamiešame. Pridáme rascu, klinčeky. Keď sú paradajky restované, pridáme drvené paradajky a dusíme. Potom pridáme časť okry nakrájanej na kusy, dusíme asi 10 minút. Stonkový zeler pokrájame a pridáme do panvice aj s tymianom. Potom pridáme niekoľko celých kúskov okry a zmes posypeme cukrom.
  5. Očistené varené zemiaky a bielu časť jarnej cibuľky pokrájame na kolieska, dáme na rozpálenú panvicu s olejom, zemiaky na panvici popučíme. Okoreníme, pridáme rascu, osolíme. Zelenú časť cibuľky pokrájame a pridáme k zemiakom.