Kotlíkový guláš STOP (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Ešte pred asi sto rokmi sme chodili s mojím budúcim manželom do jednej reštaurácie v moteli medzi PO a KE na vynikajúci kotlíkový guláš s fazuľou. Z motela je dnes len zrúcanina, ale guláš pripravujem dodnes a vždy má veľký úspech. Motel aj guláš sa volal STOP a na tú dobu ho šéfkuchár krásne servíroval v malých ohrievaných kotlíkoch. Recept som si už vytvorila sama, ale názov som mu ponechala.

8-10
porcií
30 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Fazuľu veľkú "papučovú" umyjeme a namočíme aspoň na 12 hodín. Potom vodu zlejeme a fazuľu uvaríme bez soli.Použila som tlakový hrniec, takže stačilo 30min. Ak máme problémy s nadúvaním, vodu vylejeme, ak nie, použijeme ju do gulášu.
  2. Cibuľu porežeme na drobno a orestujeme na masti. Nakoniec pridáme porezaný alebo pretlačený cesnak. Nepoužívam často na varenie bravčovú masť, ale pri niektorých jedlách mi práve tá najviac "pasuje". K nim patrí aj guláš.
  3. Mäso pokrájame na kocky. Použila som hovädzí krk. Na cibuľovom základe opečieme pripravené mäso. Osolíme, okoreníme, pridáme rascu, mletú červenú papriku a čili papričky rozdrvené. Podlejeme vodou, ale len tak,aby sa dusilo a nie varilo. Dusíme do polomäkka. Keďže aj tu som použila tlakový hrniec, stačilo 15 minút.
  4. Koreňovú zeleninu očistíme a pokrájeme na kocky a kolieska. Pridáme k mäsu spolu so zelerovou a petržlenovou vňaťou a dusíme 5 minút.
  5. Pokrájame na pásiky papriku a na kocky paradajky. Kto má dobré doma vypestované paradajky, použije radšej tie, obvarené a ošúpané. Mne viac chutia z konzervy(celé,ošúpané) ako kupované čerstvé. Pridáme aj zemiaky ošúpané a pokrájané na hranolčeky, bujóny, guľašové korenie aj uvarenú fazuľu. Pridáme vodu(ak chceme z fazule) a dovaríme do mäkka. Pozor, guláš má byť pomerne hustý, tak s vodou neprežeňme.
  6. Potom už len ochutnávame a dochucujeme s korením, čili, soľou a cukrom, ako nám to chutí. Trochu cukru vždy pridávam na dochutenie. Použila som hnedý cukor asi 1PL, ale to závisí od kyslosti paradajok. Vždy varím viac gulašu, pretože na druhý deň je ešte lepší. Prajem Dobrú chuť! My si na ňom vždy veľmi pochutíme.