Kotlíkový guláš, alebo začatie sezóny (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Guláš uvarený v kotlíku je najchutnejší. Na sporáku nikdy nemá takú dobrú chuť ako v kotlíku. Mám 15 litrový kotol aj kotlinou, tak suroviny sú na toto množstvo. Gulášom otvárame jarnú sezónu varenia v prírode. Počasie nám ešte dobre vyšlo a nenaplnila sa predpoveď dážďa. Takýto guláš varím aj 3,5 hodiny. Mám zásadu, keď ma byť dobrý, tak to chce svoj čas.

15-20
porcií
35 minút
príprava
180-200 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Všetky suroviny si vopred pripravím nesmie nič chýbať, príde rodina tak nech je dobrý. Vychádzam zo zásady na 5l gulášu 1 kg mäsa. Mäso delím na polovicu, hovädzina dodá šťavu a bravčovina masť. Hovädzie používam glejovku, alebo krk. Bravčové dávam plece je na gúľaš najvhodnejšie. Teraz podľa objemu nie váhy očistím zemiaky a nakrájam, aký objem mäsa taký objem zemiakov a taký objem aj cibule. Papriky a paradajky krájam na drobno. Cesnak očistím a tiež posekám na drobno. Hríby si namočím v horúcej vode. Mleté papriky zmiešam a rozdelím na tretiny. Majoránku delím tiež na tretiny.
  2. Pripravíme si hlavný pracovný stroj s drevom. Dreva mám pripraveného dosť môžem variť do jesene. Podkúrime a nastavíme kotol tak nech dym ide do susedov. To aby vedeli, že sa niečo deje a treba prísť k obedu. A najhlavnejšia surovina nesmie chýbať niečo na trávenie a atmosféru, nejaký 52% retiazkový liek.
  3. Do kotla dám olej s cibuľou a hlavne miešam aby cibuľa nezhorela. Ona pusti najskôr vodu a potom má snahu prihorieť, tak pozor.
  4. Keď je cibuľa sklovitá a chytá mierne hnedastú farbu pridám hovädzie mäso. Za stáleho miešania ho nechám zatiahnuť.
  5. Teraz pridám jednú tretinu mletej papriky a premiešam.( Viac papriky ma snahu na stenách kotla sa lepiť a môže potom zhorknúť.) Dám aj cesnak par krát pomiešam a zalejem vodou, tak nech je mäso s cibuľou vo vode. Musím rýchlo robiť, lebo v kotli je teplota po celom obvode a má snahu to horieť. Taktiež pridám čerstvé papriky, paradajky, lečo, rascu, mleté čierne korenie a čili. Majoránu len tretinu. ( Tak isto nedám viac, tiež môže zhorknúť, ale musí tam byť aby mäso natiahlo do seba arómu). S čerstvou zeleninou je gúľaš voňavejší. Preto dávam lečo aj čerstvú papriku a rajčinu.Teraz to nechám pomaly variť až kým hovädzie mäso je asi s polovice mäkké.
  6. Keď hovädzie mäso začne mäknúť, tak pridám bravčové mäso a hríby. Dobré priložím drevo nech sa rozhorí oheň a prilievam vodu, tak aby v koliku stále vrelo a nezastavilo sa varenie. Vodu postupne nalejem toľko, až mi ostane v kotlíku miesto len na zemiaky. Počas tohto pridám pivo a horčicu. Keď už sú mäsa mäkké, tak až teraz osolím a pridám zemiaky. Tiež druhu tretinu mletej papriky a majoránu. Nechám pomaly variť asi 15 -20 minút a už neprikladám do kotliny.
  7. Ak sú už aj zemiaky mäkké, tak ešte pridám tretiu tretinu mletej papriky s majoránom prípadne dosolím. Nechám dohorieť plameň a môžem servírovať. Dobrý chlieb k tomu a sme v siedmom nebi. Dobrú chuť želám.