Košieľky (fotorecept)

Autor receptu: alex37

Tento recept som objavila ešte dávno-pradávno na jednej českej stránke nielen o varení. Potom upadol do zabudnutia, až kým som ho znova neupiekla a odvtedy je pravidelnou súčasťou našej kuchyne. Sú to koláčiky, ktoré dlho vydržia ako čerstvé, sú krehké, jemné, rozplývajú sa na jazyku. Jedna várka nikdy nestačí, odporúčam piecť z dvojitej dávky. Robievam ho aj na Vianoce, s ostatným drobným pečivom. Nepotrebujeme ani formičky, ani vykrajovačky a drobné chutné tvary sú predsa na svete.

40 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z mlieka, cukru a kvasníc, si pripravíme kvások. Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto. Miesto hladkej múky som použila tento-krát špaldovú múku celozrnnú hladkú a výsledok bol aj tak výborný. Dve vajíčka na obrázku nech nikoho nemätú, mala som veľmi malé vajíčka ako prepeličie :-).
  2. vyšľaháme tuhý sneh z bielka, postupne pridáme cukor a nakoniec zamiešame mleté orechy
  3. cesto vyvaľkáme na hrúbku 3mm a radielkom pokrájame na štvorčeky.
  4. na každý štvorček dáme šúlček orechovej plnky
  5. zahneme jednu stranu - natrieme bielkom a priložíme druhú stranu jemne zatlačíme nech sa prilepí.
  6. vznikne nám z toho takáta košielka, perinka alebo čo :-)
  7. uložíme na plech s pečiacim papierom, potrieme žĺtkom a pečieme do začervenania. Ja som piekla na 180°C cca 15-20´
  8. nakoľko u nás navyše necukrujeme, moje košieľky sú "holé" ale kto má rád, môže ich po upečení vyváľať v zmesi práškového a vanilkového cukru :-)