Košíčky
Autor receptu: alzbetka2
Tieto košíčky sú u nás veľmi obľúbené, musia byť pri každej príležitosti. Čas prípravy neuvádzam, nakoľko je trocha pracná a najlepšie je upiecť si košíčky 2-3 dni vopred a plniť deň pred tým, ako sú "treba". A ešte jedna moja náhodná skúsenosť - lekvárom natierať aspoň10-12 hod pred samotným dokončením.
65 porcií |
15-20 minút na 175 °C |
Postup
- Múku preosejeme, pridáme ostatné ingrediencie.
- Vypracujeme nelepivé cesto.
- Natlačíme ho v tenkej vrstve do košíkových formičiek /bez vymastenia/ a upečieme pri 175°C cca 15-20 min.
- Upečené košíky po miernom ochladení vyklopíme, necháme vychladnúť a natrieme vrstvou lekváru /najlepší je kyselkavý, nakoľko krémová plnka je dosť sladká/.
- Uvaríme si plnku. Nad parou miešame /šľaháme/ celé vajcia, VC a kryštálový cukor na hustý krém.
- Vyšľaháme si maslo, do ktorého postupne pridávame uvarený a vychladnutý krém a spolu ešte dobre vyšľaháme, aby sa ingrediencie spojili.
- Krémom naplníme košíky.
- Spravíme si čokoládovú polevu z várovej čokolády a kúska cery-rozpustíme nad parou, po odstavení pridáme trocha oleja /asi 1 PL/, dobre vymiešame a polievame naplnené košíčky. Zdobíme "čo dom dal", mne teraz madľové lupienky, inokedy polovičky madlí,orechov,atď.
Fantázii sa medze nekladú... Dobrú chuť!