Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Mám rada mäsové guličky najmä tie z blízkeho východu. Vo svojom recepte som vychádzala z arabských krajín, predovšetkým z kuchyne Libanonu a Sýrie, ich pikantné korenenie mi najviac vyhovuje. Mäsové guľky som opiekla a potom povarila v paradajkovo-paprikovej omáčke, doplnila som ich dipom z jogurtu s mätou piepornou a ako príloha mi postačil krajec čerstvo upečeného domáceho chlebíka, niekedy upečiem aj arabskú Pitu miesto nášho chleba, vtedy to má ten správny arabský šmrnc.

2-3
porcie
90 minút
príprava
25 minút
na 90-100 °C

Suroviny

Postup

  1. K mletému mäsu som pridala soľ, škoricu a čerstvo mleté čierne korenie. Ja som mala bravčové, ale Vy môžete použiť mäso, ktoré práve máte a ktoré Vám chutí. Podľa arabskej tradície to má byť správne jahňacie mäso, ev. prípustné je aj hovädzie, v posledných dvoch prípadoch je toto jedlo známe aj v židovskej kuchyni, ktorá ma priam fascinuje. Myslím, že sa podobne pripravujú tieto guľky aj v Taliansku a v Turecku.
  2. Pridala som rímsku rascu a štipľavú mletú červenú papriku,...
  3. ...sezam,...
  4. ...cibbuľu pokrájanú na kocky, sušenú štipľavú papriku pokrájanú na drobno, prelisovaný cesnak.
  5. Posekala som na jemno petržlenovú vňať a 4 lístky mäty piepornej, viac netreba, má dosť intenzívnu chuť.
  6. Pridala som nasekané bylinky.
  7. Nadrvila som v mažiari nové celé korenie - 8 guličiek, polovicu som pridala k mäsku a polovicu som odložila do omáčky.
  8. Pridala som 1 malé vajce a...
  9. ...všetko som poriadne zmiešala, aby vznikla tvarovateľná hmota, ak by bola riedka, môžete podľa potreby zahustiť strúhankou.
  10. Z tejto zmesi som vo vode jemne navlhčenými rukami vytvarovala guľky veľkosti ping-pongovej hlavičky a odložila som ich do chladničky asi na 1 hodinu, aby sa dobre prepojili všetky chute.
  11. Pripravila som si kápiu a paradajky.
  12. Kápiu som pokrájala na hranolčeky a paradajky na malé kocky.
  13. Pripravila som si domáce pasírované paradajky.
  14. V hrnci v rozpálenom oleji som poopekala guľky z prudka z každej strany pekne do hneda - asi 5 -6 minút celkom. Potom som opečené guľky vybrala na tanier.
  15. Do výpeku som dala domáce pasírované paradajky, pokrájané paradajky a kápiu, soľ, škoricu, čerstvo nadrvené nové korenie, mletú štipľavú papriku, čerstvo mleté čierna korenie, škoricu a bobkový list, za prudkého varu som redukovala asi 10 minút za stáleho miiešania, aby sa hustnúca zmes neprichytila. Nerobila som redukciu. dlhšie, lebo mám rada v omáčke kúsky paradajok a papriky.
  16. Do omáčky som vrátila mäsové guľky a povarila ešte 5 minút. Ak máte guľky z iného mäsa, treba upraviť čas varenia.
  17. Na tanieri som posypala množstvom na hrubo posekanej petržlenovej vňate, ako to Arabi radi robia a prliala som jogurtovým mätovým dipom, ozdobila čerstvóu mätou.
  18. Dip z jogurtu som pripravila zmiešaním jogurtu s posekanou mätou a ochutila som ho ešte citrónovou šťavou. Je to dosť ostré jedlo, ktoré príjemne kontrastuje s osviežujúcim jogurtovým dipom. Najlepší by bol ako príloha arabský chlieb Pita, ale dnes som ho nepiekla. Prajem dobrú chuť. a tu je môj recept na Pita chlieb, s ním bude toto výborné jedlo úplne dokonalé. http://varecha.pravda.sk/recepty/pita-chlieb-podla-ester-fuszeres/15156-recept.html