Konfitované bravčové pliecko s kapustovými knedličkami (fotorecept)

Autor receptu: yogicek

Mám rád konfitované jedlá. Teraz je na rade bravčové pliecko. Príprava je síce trošku zdĺhavá, ale veľmi jednoduchá.

6
porcií
30 minút
príprava
120 minút
na 120 °C

Suroviny

Postup

  1. Mäso si pripravíme deň vopred. Pliecko nakrájame na kocky cca 5x5cm. Zároveň si uvaríme zemiaky v šupke. Na druhý deň budeme mať menej roboty.
  2. Nakrájané mäso dáme do nádoby, poriadne osolíme (viac ako ste zvyknutí), okoreníme, posypeme rascou a tymiánom. Rukou soľ a koreniny poriadne vmasírujeme do mäsa. Je to celkom zábava. Odložíme aspoň na 16 hodín do chladu.
  3. Na druhý deň preložíme mäso do pekáča a poriadne ho k sebe natlačíme, pridáme cibuľu rozkrojenú na polovice alebo štvrtiny, nové korenie a celé strúčiky cesnaku. Vo vhodnej nádobe roztopíme masť a zahrejeme na cca 120 stupňov. Správnu teplotu poznáme podľa toho, že masť začne bublinkovať. Touto masťou zalejeme mäsko tak, aby bolo úplne ponorené. Pekáč zakryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 120 stupňov. Pri tejto teplote tiahneme cca 2 hodiny.
  4. Pokiaľ sa konfituje mäsko, pripravíme si kapustu. Slaninku a cibuľu nakrájame na malé kocky. Na panvičke necháme trochu rozpustiť slaninku, pridáme masť a cibuľu. Opražíme do slaboružova. Kapustu podľa potreby premyjeme (ja som mal kapustu tak kyslú, až mi sťahovalo chodidlá v päste) a na troške vody udusíme do mäkka. Keď je kapusta mäkká, vydusíme prebytočnú vodu a pridáme do nej slaninku s opraženou cibuľou. Vylejeme tam aj masť v ktorej sme to pražili.
  5. Olúpané zemiaky nastrúhame na jemno, pridáme vajce, osolíme a zasypeme múkou. Múku pridávame tak, aby nám vzniklo kompaktné nelepivé cesto. Z cesta si odoberáme toľko, aby sme mohli urobiť valček dlhý ako pracovná doska s priemerom cca 2cm. Krájame na knedličky dlhé cca 3cm. Knedličky dáme variť do vriacej osolenej vody a od doby keď vyplavú na povrch varíme ešte 5 minút.
  6. Uvarené vyberieme cedníkom a vložíme rovno do udusenej kapusty. Poriadne zamiešame, aby sa knedličky obalili kapustou.
  7. Upečené mäso vyberieme z masti. Musí byť mäkulinké, vo vnútri ružové, ale nesmie sa rozpadať. Masť zlejeme cez sitko do nádoby v ktorej ju budeme skladovať.
  8. Mäso aj s cibuľou a cesnakom vrátime do pekáča. Už ničím nepodlievame a dáme zapiecť do rúry pri cca 200 stupňoch do hneda.
  9. Podávame z kapustovými knedličkami. Dobrú chuť.
  10. Masť, ktorá nám zostala môžeme použiť na ďalšie konfitovanie, na nejaké iné varenie, alebo na "Starú dobrú klasiku" od @hrky, je to výborné. Keď ju použijete na ďalšie varenie, nezabudnite, že je už trochu slaná a ochutená.