Hruškový kompót

Kompót z hrušiek s vanilkou a so zázvorom

Autor receptu: ellie17

Tento kompót som pripravila, keď sa mi doma nazbieralo viac hrušiek, než sme stíhali zjesť.* Chcela som, aby bol trošku iný – nie len klasická sladká chuť.

6
porcií
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hrušky očistíme, ošúpeme, vykrojíme jadrá a nakrájame na štvrtky.
  2. Do hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor, citrónovú šťavu, nastrúhanú citrónovú kôru, klinčeky a na plátky nakrájaný zázvor.
  3. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a vložíme do hrnca.
  4. Nálev privedieme k varu a 5 minút povaríme, aby sa koreniny prepojili.
  5. Do nálevu vložíme hrušky a varíme na miernom ohni približne 10 minút – len aby zmäkli, no nerozvarili sa.
  6. Horúce hrušky aj s nálevom naplníme do sterilizovaných pohárov a dobre uzavrieme.
  7. Sterilizujeme 15 minút pri 85 °C, necháme pomaly vychladnúť.