Koláčiky Vyskoč z vody!

Autor receptu: martina34

Stará dobrá klasika od mojej starkej... na slano, či na sladko alebo aj aj.

60 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások.
  2. Kým nám kvások podkysne, odvážime si múku, pridáme soľ a nastrúhame zmäkknutý tuk.
  3. Všetko zmiesime do kopy na jednu veľkú guľu.
  4. Do väčšieho hrnca napustíme vlažnú vodu a guľu cesta vložíme do nej.
  5. Keď je cesto nakysnuté vyskočí na hladinu a môžeme ho ďalej spracovávať.
  6. Vyberieme ho von, trochu osušíme a na pomúčenou lopáre rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm. Vykrajujeme rôzne tvary.
  7. Ak chceme verziu na sladko, vykrajujeme najlepšie menšie kúsky a len tak ich poukladáme na plech na pečenie a upečieme. Po upečení ich posypeme práškovým a vanilínovým cukrom, premiešame, aby sa obalili.
  8. Ak robíme verziu na slano, tak povykrajované cesto potrieme vyšľahaným vajíčkom so soľou a na vrch dáme oriešok a upečieme.