Koláčiky Vyskoč z vody!
Autor receptu: martina34
Stará dobrá klasika od mojej starkej... na slano, či na sladko alebo aj aj.
60 minút príprava |
10 minút na 200 °C |
Postup
- Z vlažného mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások.
- Kým nám kvások podkysne, odvážime si múku, pridáme soľ a nastrúhame zmäkknutý tuk.
- Všetko zmiesime do kopy na jednu veľkú guľu.
- Do väčšieho hrnca napustíme vlažnú vodu a guľu cesta vložíme do nej.
- Keď je cesto nakysnuté vyskočí na hladinu a môžeme ho ďalej spracovávať.
- Vyberieme ho von, trochu osušíme a na pomúčenou lopáre rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm. Vykrajujeme rôzne tvary.
- Ak chceme verziu na sladko, vykrajujeme najlepšie menšie kúsky a len tak ich poukladáme na plech na pečenie a upečieme. Po upečení ich posypeme práškovým a vanilínovým cukrom, premiešame, aby sa obalili.
- Ak robíme verziu na slano, tak povykrajované cesto potrieme vyšľahaným vajíčkom so soľou a na vrch dáme oriešok a upečieme.