Koláčik pre Terezku k meninám (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Neviem sa zbaviť chuti na sladké. Formy na pečenie stále zmenšujem. Na hlavnom obrázku je vidieť, ako sa vnučka koláčiku potešila. No o pár minút bolo všetko inak.

12 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do misky som rozbila dve vajíčka. Pridala som 2 pl kopcom cukor. Múku s kakaom a kypriacim práškom som preosiala.
  2. Ručne som vajíčka vymiešala do peny s pridaním štipky soli. Pridala som 1 pl oleja.
  3. Zľahka som do vaječnej peny vmiešala múku.
  4. Plech s rozmermi 20 x 14 cm som vystlala papierom na pečenie. Vložila som cesto, uhladila som ho. Piekla som ho na 180°C asi 12 minút. Korpus som nechala vychladnúť. Manžel mi vravel, že Terezka má dnes meniny. Akosi mi to ušlo, lebo darček dostala dopredu:-) Tak toto bude koláčik pre Terezku a nie pre mňa:-)
  5. Takže musím vymyslieť niečo slávnostnejšie. Nie ako som si naplánovala pre seba. Pozrela som sa, čo je v chladničke.Pripravila som si tvaroh, Zlatý klas, kekse Petit Beurre, maslo .Vyskúšala som ich, či sa hodia na veľkosť môjho plechu. Hodili sa. Takže som ich dala namiesto piškótov.
  6. Z 300 ml mlieka, Zlatého klasu, 1 čl vanilkového cukru a 2 pl cukru som uvarila puding.
  7. Do vlažného pudingu som vmiešala 40 g masla. Dobre som ho premiešala, aby sa rozpustilo.
  8. K pudingu som pridala 125 g jemného tvarohu. Druhú polovicu pridám do šľahačky.
  9. Z instantnej kávy Caro original od Nestlé som dala do hrnčeka 1 čl lyžičku, zaliala som ju asi 1 dcl vody, trochu som ju osladila. Korpus som natrela ríbezľovým lekvárom. Na to som dala tvarohovo pudingovú plnku. Na plnku som uložila kekse. Potrebovala som 9 ks, ktoré mi vyšli práve do formy. Pokropila som ich kávou. Mám doma aj Marína kekse, no tie mi nevyhovovali veľkosťou. Natrela som ich plnkou.
  10. Na druhý rad natretých keksov som dala mrazené čučoriedky, čo som v lete nazbierala v záhrade.
  11. Nemala som doma čerstvú šľahačku, ale len šľahačku v prášku.
  12. Vyšľahala som ju podľa návodu s mliekom. Pridala som do nej 125 g jemného tvarohu.
  13. Na koláč som navrstvila šľahačku s tvarohom. Obrátenou stranou polievkovej lyžice som spravila vlnky. Na vrch som dala strúhanú horku čokoládu. Moja vnučka sa veľmi potešila pri pohľade na šľahačku. No úsmev jej zamrzol na tvári po ochutnaní. Vravela, že tá šľahačka je čudná, nie je taká ako zvyčajne robievam. Jej fajnový jazýček hneď rozpoznal, že to nie je čerstvá šľahačka. Jej sklamané očká sú toho dôkazom. Ako je vidieť, poriadne som sa sekla. Hoci zjedla porciu, čo mala na tanieri, domov si z neho vziať nechcela. Boli sme sklamané obidve.