Koláč z troch druhov čokolády (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

Sýty extra čokoládový koláč. Inšpiráciu som našla v časopise Dobré jedlo.

9
porcií

Postup

  1. 150 ml smotany na šľahanie zohrejeme. Odstavíme a primiešame nalámanú bielu čokoládu. Miešame kým sa čokoláda úplne neroztopí. Necháme vychladnúť.
  2. Pripravíme si 60g lieskových orieškov.
  3. Oriešky opražíme na suchej panvici.
  4. Oriešky preložíme na čistú utierku.
  5. Utierku chytíme ako batožtek a orechy o seba šucháme, aby sa zbavili aspoň časti šupiek.
  6. Nad parou roztopíme maslo a horkú čokoládu a necháme mierne vychladnúť.
  7. V mise vyšľaháme celé vajíčka s práškovým cukrom. Ja som pridala aj lyžicu mätového sirupu. Postupne prilievame čokoládu s maslom. Dobre premiešame.
  8. Pridáme preosiatú múku. Opäť spolu premiešame. Vznikne husté cesto.
  9. Pripravíme si malý plech. Vystelieme ho papierom na pečenie alebo poriadne vymastíme a vysypeme múkou. Cesto v pekáči uhladíme, pridáme opražené lieskovce.
  10. Pečieme pri 180°C asi 20 minút. Cesto ostane vnútri vláčne, povrch by mal byť ako lesklý papier. Cesto necháme vychladnúť.
  11. Smotanu s bielou čokoládou ušľaháme do jemnej peny. Penu natrieme na vychladnuté cesto. Krájame na kocky.
  12. Na polevu si zohrejeme smotanu, pridáme k nej nalámanú čokoládu. Koláč polejeme až tesne pred servírovaním.