Koláč z polovičiek jabĺk (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Pred pár dňami mi mamka volala že piekla skvelý jablkový koláč. Recept má od kamarátky, na ktorú ostali mamke krásne spomienky a recepty. Tak mi bol koláč vychválený, že som ho musela urobiť a fakt aj mne chutil. Ale keby niekto poznal tento recept a vedel o niečom, čo neviem ja, dajte vedieť. Neviem totiž, či v mojom recepte je presne to, čo má byť.

4
porcie
40 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ja som na tento koláč použila plech na pizzu o priemere 30 cm. Vystrihla som si z papiera na pečenie kruh o niečo väčší ako plech a potrela som ho medom. Med na papieri neostal ako som chcela ja, ale to som riešila potom.
  2. Jablká som ošúpala, prekrojila, vykrojila jaderník a položila som na papier reznou stranou dole. Každé jablko som položila na med a posunula tam, kde med nebol. Pred pečením ma to nenapadlo, ale nabudúce do vykrojenej jamky od jaderníka vložím sušenú alebo mrazenú višňu. Včera som sušené višne poprekrajovala na polovičky a posypala medzi jablká. Kým som išla pripraviť orechy, zapla som si rúru na 180°C. Orechy som nalúskala, nastrúhala a posypala nimi jablká a ešte som pridala trošku škorice.
  3. Maslo som si nastrúhala na väčších slzičkách do cukru zmiešaným s múkou a urobila som drobenku. Tú som dala na jablká.
  4. Koláč som vložila do vyhriatej rúry a piekla 35 minút na 180°C. Po upečení drobenka mala krásnu zlatú farbu.
  5. Na plech som položila tanier na pizzu a prevrátila. Stiahla som papier na pečenie a v tej chvíli ma napadlo to s tými višňami. Mám aj v mrazničke za krabičku opitých višní z griotky a v poličke za pohár už vysušených. Griotky som minulý rok urobila dosť a tak aj višní mám neúrekom. Používam ich namiesto hrozienok. Koláč som trochu posypala škoricovým cukrom a dala som na balkón chladiť.
  6. Takto na tanieri koláč nevyzerá, ale tá chuť je jedinečná.