Tekvicový koláč

Koláč z oranžovej dyne/tekvice s černicami (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Cuketa sa používa na koláče celkom bežne. Ale veľmi dobre sa dá na múčniky použiť aj oranžová dyňa či tekvica.* Niekde sa táto zelenina nazýva dyňou, inde tekvicou. Podstatné je, že koláč má peknú farbu a je chutný.

1 plech
porcia
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Oranžovú tekvicu (dyňu) nastrúhame nahrubo.
  2. Do misky dáme všetky ostatné suroviny na cesto a dobre vyšľaháme.
  3. Pridáme nastrúhanú tekvicu (dyňu) a dobre spolu premiešame. Spočiatku sa zdá, že to bude suché, ale po chvíli miešania tekvica pustí šťavu a vytvorí sa pekné husté cesto.
  4. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech (cca 32x40 cm) alebo použijeme papier na pečenie.
  5. Po ceste porozkladáme černice.
  6. Pečieme na 180 °C dozlata.
  7. Koláč vyberieme z rúry a ešte horúci pocukrujeme. Necháme vychladnúť.
  8. Poznámka: Namiesto černíc môžeme použiť aj iné drobné ovocie: ríbezle, maliny...