Tekvicový koláč
Koláč z oranžovej dyne/tekvice s černicami (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Cuketa sa používa na koláče celkom bežne. Ale veľmi dobre sa dá na múčniky použiť aj oranžová dyňa či tekvica.* Niekde sa táto zelenina nazýva dyňou, inde tekvicou. Podstatné je, že koláč má peknú farbu a je chutný.
1 plech porcia |
20 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Oranžovú tekvicu (dyňu) nastrúhame nahrubo.
- Do misky dáme všetky ostatné suroviny na cesto a dobre vyšľaháme.
- Pridáme nastrúhanú tekvicu (dyňu) a dobre spolu premiešame. Spočiatku sa zdá, že to bude suché, ale po chvíli miešania tekvica pustí šťavu a vytvorí sa pekné husté cesto.
- Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech (cca 32x40 cm) alebo použijeme papier na pečenie.
- Po ceste porozkladáme černice.
- Pečieme na 180 °C dozlata.
- Koláč vyberieme z rúry a ešte horúci pocukrujeme. Necháme vychladnúť.
- Poznámka: Namiesto černíc môžeme použiť aj iné drobné ovocie: ríbezle, maliny...