Slaný koláč

Koláč s ružičkovým kelom, so šampiňónmi a slaninou (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Trochu som experimentovala a vyšiel výborný slaný koláčik.

12
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Uvedená dávka je na jeden veľký plech, ja som použila 2 okrúhle formy 28 cm. Zo 100 ml vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Múku preosejeme, zmiešame so soľou, pridáme vykysnutý kvások, roztopené vlažné maslo a vajce rozmiešané vo zvyšku vlažného mlieka. Zamiesime cesto a necháme ho vykysnúť na teplom mieste asi hodinu.
  2. Medzitým ružičkový kel uvaríme v osolenej vode (cca 10 minút). Zlejeme a necháme vychladnúť. Cibuľu nakrájame a speníme na oleje, pridáme nakrájané šampiňóny a chvíľu restujeme, okoreníme, osolíme, nakoniec pridáme nakrájanú slaninu a krátko spolu restujeme.
  3. Vykysnuté cesto dáme do vymastenej formy a prstami roztlačíme až k okrajom, urobíme cca 2-3 cm okraj. Na cesto poukladáme ružičkový kel a šampiňóny so slaninou. V kyslej smotane rozmiešame vajcia, 2 PL syru Grana Padano a nakoniec aj zemiakový škrob a zmesou zalejeme plnku. Vrch koláča posypeme zvyškom Grana Padano.
  4. Pečieme v rozohriatej na 180 °C rúre cca 30-40 minút do zlatista.
  5. Dobrú chuť.