Zeleninový koláč

Koláč s paradajkami

Autor receptu: podravka

Neobyčajný koláč s paradajkami je ozajstné letné jedlo, ktoré si vďaka konzervovaným paradajkám, s rovnakou zanietenosťou môžeme vychutnávať počas celého roka. Výborná spolupráca kuchárky či kuchára, cesta, syra, cesnaku, bazalky, paradajky…

4-6
porcie
60 minút
príprava
15 minút
na 210 °C

Suroviny

Postup

  1. Z múky, prášku na pečenie, soli, olivového oleja, masla, vajíčka, nastrúhaného syra a smotany vypracujeme krehké cesto. Odložíme ho na chladné miesto asi na 30 minút.
  2. V širokej panvici na olivovom oleji krátko opečieme papriky nakrájané na kocky, pridáme paradajky nakrájané na plátky, z ktorých sme predtým odstránili semiačka, korenie na pečenú zeleninu, nasekaný cesnak, nasekanú bazalku a cukor. Dusíme na miernom ohni, kým sa nevyparí šťava zo zeleniny. Necháme vychladnúť.
  3. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi ½ cm. Jednu časť cesta uložíme na namastený plech veľkosti asi 15 × 20 cm a pečieme v rúre, predhriatej na 210 °C asi 10 minút.
  4. Napoly upečené cesto vyberieme, na cesto poukladáme ochladenú plnku z paradajok a na ňu naukladáme syr.
  5. Zo zvyšného cesta nakrájame pásiky, z ktorých vytvoríme na vrchu koláča mriežky.
  6. Vrátime späť do rúry a necháme dopiecť, kým mriežka z cesta nezíska zlatistú farbu.
  7. Podávanie: Upečený koláč necháme chvíľku vychladnúť, nakrájame a podávame.
  8. Rada: Nakrájané pásiky z krehkého cesta natrieme vyšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a potom pečieme.