Zeleninový koláč
Koláč s paradajkami
Autor receptu: podravka
Neobyčajný koláč s paradajkami je ozajstné letné jedlo, ktoré si vďaka konzervovaným paradajkám, s rovnakou zanietenosťou môžeme
vychutnávať počas celého roka. Výborná spolupráca kuchárky či kuchára, cesta, syra, cesnaku, bazalky, paradajky…
4-6 porcie |
60 minút príprava |
15 minút na 210 °C |
Postup
- Z múky, prášku na pečenie, soli, olivového oleja, masla, vajíčka, nastrúhaného syra a smotany vypracujeme krehké cesto. Odložíme ho na chladné miesto asi na 30 minút.
- V širokej panvici na olivovom oleji krátko opečieme papriky nakrájané na kocky, pridáme paradajky nakrájané na plátky, z ktorých sme predtým odstránili semiačka, korenie na pečenú zeleninu, nasekaný cesnak, nasekanú bazalku a cukor. Dusíme na miernom ohni, kým sa nevyparí šťava zo zeleniny. Necháme vychladnúť.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi ½ cm. Jednu časť cesta uložíme na namastený plech veľkosti asi 15 × 20 cm a pečieme v rúre, predhriatej na 210 °C asi 10 minút.
- Napoly upečené cesto vyberieme, na cesto poukladáme ochladenú plnku z paradajok a na ňu naukladáme syr.
- Zo zvyšného cesta nakrájame pásiky, z ktorých vytvoríme na vrchu koláča mriežky.
- Vrátime späť do rúry a necháme dopiecť, kým mriežka z cesta nezíska zlatistú farbu.
- Podávanie: Upečený koláč necháme chvíľku vychladnúť, nakrájame a podávame.
- Rada: Nakrájané pásiky z krehkého cesta natrieme vyšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a potom pečieme.