Koláč s makom a posýpkou
Autor receptu: redakcia
30 minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup- Droždie vymiešame v miske s PL cukru, prilejeme asi 100 ml vlažného mlieka a rozmiešame s 2 PL hladkej
múky. Kvások necháme vykysnúť. Zatiaľ vymiešame maslo, cukor, štipku soli a žĺtky do peny, pridáme múku, kvások a zvyšné vlažné mlieko a vymiesime vláčne hladké cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť.
- Medzitým zmiešame a povaríme na miernom ohni do zhustnutia všetky suroviny na náplň, môžeme pridať aj tlčený klinček. Na posýpku spracujeme kúsky masla, cukor a múku. Cesto prepracujeme a na doske vyvaľkáme na
plát o niečo väčší ako plech.
- Potom ho prenesieme na plech s papierom na pečenie, vytvarujeme okraje a rovnomerne naň rozotrieme makovú náplň. Posypeme ju strúhaným perníkom a posýpkou a necháme v teple ešte chvíľu kysnúť. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C dozlatista asi 20–25 minút.
|