Koláč s makom a posýpkou

Autor receptu: redakcia

30 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Droždie vymiešame v miske s PL cukru, prilejeme asi 100 ml vlažného mlieka a rozmiešame s 2 PL hladkej múky. Kvások necháme vykysnúť. Zatiaľ vymiešame maslo, cukor, štipku soli a žĺtky do peny, pridáme múku, kvások a zvyšné vlažné mlieko a vymiesime vláčne hladké cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť.
  2. Medzitým zmiešame a povaríme na miernom ohni do zhustnutia všetky suroviny na náplň, môžeme pridať aj tlčený klinček. Na posýpku spracujeme kúsky masla, cukor a múku. Cesto prepracujeme a na doske vyvaľkáme na plát o niečo väčší ako plech.
  3. Potom ho prenesieme na plech s papierom na pečenie, vytvarujeme okraje a rovnomerne naň rozotrieme makovú náplň. Posypeme ju strúhaným perníkom a posýpkou a necháme v teple ešte chvíľu kysnúť. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C dozlatista asi 20–25 minút.