Slivkový koláč

Koláč s kyslou smotanou a slivkami (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Jednoduchý, na prípravu nenáročný svieži koláč na tieto horúce letné dni.

30
porcií
50-55 minút
príprava
40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na prípravu cesta.
  2. Múku, práškový cukor, prášok do pečiva preosejeme do väčšej misy, nastrúhame studený tuk a vajce. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve časti väčšiu, menšiu časť. Zabalíme do fólie na potraviny. Väčšiu časť necháme krátko oddýchnuť v chladničke, menšiu časť vložíme do mrazničky.
  3. Suroviny na prípravu plnky.
  4. V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zvyšok mlieka s cukrom dáme variť, po zovretí vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a za stáleho miešania varíme hustý puding. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame ho do horúceho do pudingu. Necháme mierne vychladnúť.
  5. Plech 25x35 cm vymastíme maslovým papierom. Vačšiu časť cesta rozvaľkáme dáme na plech a popicháme vidličkou.
  6. Do vychladnutej plnkovej zmesi vmiešame kyslú smotanu a nakrájané slivky.
  7. Plnku navrstvíme na pripravený korpus, uhladíme.
  8. Na vrch nastrúhame zvyšok cesta.
  9. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 40-45 minút do zlatista.
  10. Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.