Slivkový koláč
Koláč s kyslou smotanou a slivkami (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Jednoduchý, na prípravu nenáročný svieži koláč na tieto horúce letné dni.
30 porcií |
50-55 minút príprava |
40-45 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na prípravu cesta.
- Múku, práškový cukor, prášok do pečiva preosejeme do väčšej misy, nastrúhame studený tuk a vajce. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve časti väčšiu, menšiu časť. Zabalíme do fólie na potraviny. Väčšiu časť necháme krátko oddýchnuť v chladničke, menšiu časť vložíme do mrazničky.
- Suroviny na prípravu plnky.
- V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zvyšok mlieka s cukrom dáme variť, po zovretí vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a za stáleho miešania varíme hustý puding. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame ho do horúceho do pudingu. Necháme mierne vychladnúť.
- Plech 25x35 cm vymastíme maslovým papierom. Vačšiu časť cesta rozvaľkáme dáme na plech a popicháme vidličkou.
- Do vychladnutej plnkovej zmesi vmiešame kyslú smotanu a nakrájané slivky.
- Plnku navrstvíme na pripravený korpus, uhladíme.
- Na vrch nastrúhame zvyšok cesta.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 40-45 minút do zlatista.
- Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.