Koláč s karamelizovanou cibuľou (fotorecept)
Autor receptu: zirafninka1
Sýty slaný koláč s intenzívnou chuťou sladkastej karamelizovanej cibuľky.
Postup
- Z múky, margarínu, soli a vajíčka si spravíme cesto. Zabalíme ho do fólie a odložíme do chladničky.
- Očistíme si tri veľké cibule.
- Cibuľu nakrájame na kolieska. Zasypeme soľou a dobre premiešame. Takto pripravenú cibuľu necháme stáť 20 - 40 minút. Potom zlejeme všetku štavu, ktorá sa z cibule vytvorila.
- Na panvici si rozohrejeme olej s kúskom masla. Do rozpáleného pridáme cibuľu a na veľmi miernom ohni opekáme cca 30 - 50 min.
- Cibuľa postupne stratí objem a začne hnednúť. Pridáme k nej lyžičku cukru a opekáme ďalších 5-10 min.
- Skaramelizovanú cibuľu vyberieme na cedník a necháme odkvapkať prebytočný olej.
- Cesto si vyberieme z chladničky, rozvaľkáme ho, vložíme do formy a rozotrieme naň cibuľu. Bude to tenká vrstva. Netreba sa obávať, že jej je málo. Chuť takto pripravenej cibule je veľmi výrazná.
- Suroviny na náplň.
- Vajíčka si metličkou rozšľaháme, okoreníme ich, pridáme nastrúhaný syr a petržlenovú vňať. Dobre premiešame.
- Náplň nalejeme na pripravené cesto.
- Vo vyhriatej rúre pečieme 30 - 35 minút.