Koláč s ďatlami (fotorecept)
Autor receptu: dorisa
Recept som našla v časopise Rytmus života, zapáčil sa mi, tak som ho zrealizovala. Koláč je dosť sladký, tak som ho trocha upravila. Aj orechy som zmenila, mali byť mandle.
8 porcií |
40 minút príprava |
15+15 minút na 180 °C |
Postup
- Hlavné suroviny: makadamové orechy a ďatle (bez kôstok)
- Pripravíme si suroviny na koláčik.
- Múku so štipkou soli preosejeme do misky, pridáme vajce, roztopené maslo....
- ....vypracujeme posýpku......
- ...tú preložíme na dosku a s pridaním trocha vlažnej vody....
- ...vypracujeme cesto.
- Rozvaľkáme ho na plát...
- .... ktorý dáme do koláčovej formy.
Použila som formu z janského skla priemeru 28cm. Formu s cestom dáme do chladničky, zatiaľ si pripravíme krém a vyhrejeme rúru na 180 stupňov.
- Do misky dáme vajce, cukor, rozpustené maslo a elektrickým šľahačom vymiešame do peny.
- Z pomaranča vytlačíme šťavu (asi 3PL) a makadamové orechy pomelieme.
- Do vymiešanej peny z vajec, cukru a masla pridáme orechy, hladkú múku pomarančovú šťavu ....
- ...dobre premiešame.
- Už sa nám vyhriala rúra a tak vyberieme formu s cestom z chladničky a plnku navrstvíme na cesto.
- Na plnku rozložíme ďatle.
- Formu pokryjeme alobalom a pečieme pri 180 stupňoch cca 10-15 minút, potom alobal odstránime a dopečieme ďalších 10-15 minút.
- Po upečení koláč môžeme potrieť rozmiešaným džemíkom.
- Prajem dobrú chuť k netradičnému koláču, už skoro s vôňou Vianoc.