Koláč s ďatlami (fotorecept)

Autor receptu: dorisa

Recept som našla v časopise Rytmus života, zapáčil sa mi, tak som ho zrealizovala. Koláč je dosť sladký, tak som ho trocha upravila. Aj orechy som zmenila, mali byť mandle.

8
porcií
40 minút
príprava
15+15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Hlavné suroviny: makadamové orechy a ďatle (bez kôstok)
  2. Pripravíme si suroviny na koláčik.
  3. Múku so štipkou soli preosejeme do misky, pridáme vajce, roztopené maslo....
  4. ....vypracujeme posýpku......
  5. ...tú preložíme na dosku a s pridaním trocha vlažnej vody....
  6. ...vypracujeme cesto.
  7. Rozvaľkáme ho na plát...
  8. .... ktorý dáme do koláčovej formy. Použila som formu z janského skla priemeru 28cm. Formu s cestom dáme do chladničky, zatiaľ si pripravíme krém a vyhrejeme rúru na 180 stupňov.
  9. Do misky dáme vajce, cukor, rozpustené maslo a elektrickým šľahačom vymiešame do peny.
  10. Z pomaranča vytlačíme šťavu (asi 3PL) a makadamové orechy pomelieme.
  11. Do vymiešanej peny z vajec, cukru a masla pridáme orechy, hladkú múku pomarančovú šťavu ....
  12. ...dobre premiešame.
  13. Už sa nám vyhriala rúra a tak vyberieme formu s cestom z chladničky a plnku navrstvíme na cesto.
  14. Na plnku rozložíme ďatle.
  15. Formu pokryjeme alobalom a pečieme pri 180 stupňoch cca 10-15 minút, potom alobal odstránime a dopečieme ďalších 10-15 minút.
  16. Po upečení koláč môžeme potrieť rozmiešaným džemíkom.
  17. Prajem dobrú chuť k netradičnému koláču, už skoro s vôňou Vianoc.