Orechový koláč

Koláč na oplátke (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Tento koláč je pomerne nenáročný a chutný. Dôležitou surovinou sú oplátky, bez nich koláč z plechu nevyberiete.* Ak použijete bezlepkové oplátky a strúhanku, tak je vhodný aj pre "bezlepkárov".

1 plech
porcia
80 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Na plech (cca 32x40 cm) uložíme v jednej vrstve tortové oplátky, odrežeme ich prípadne tak, aby sme zakryli celé dno. Bez opátok by sme koláč nevybrali.
  2. Bielky vyšľaháme do pevného snehu. Pridáme cukor, prešľaháme.
  3. Potom po jednom všľaháme žĺtky.
  4. Vmiešame mleté orechy.
  5. Nakoniec vmiešame strúhanku zmiešanú s práškom do pečiva.
  6. Cesto vylejeme na oplátky v plechu a zarovnáme. Pečieme na 180 °C dozlata.
  7. Na krém uvaríme z mlieka, Maizeny a žĺtkov za stáleho miešania hustú kašu. Necháme vychladnúť.
  8. Maslo vyšľaháme s cukrom. Po troche do neho všľaháme vychladnutú kašu.
  9. Krém nanesieme na vychladnutý koláč.
  10. Posypeme strúhanou čokoládou.
  11. Dáme do chladničky, najlepšie do druhého dňa, až potom krájame.