Kokosové mlieko

Kokosové mlieko za 5 minút a zo 4 ingrediencií (videorecept)

Autor receptu: eliniatko

Táto zdravá, bezmliečna/bezlaktózová a vegánska pochúťka nie je z obchodu vôbec lacná, a pritom si ju doma zvládne rýchlo - za pár minút a len z pár bežných prísad spraviť úplne každý. Výborné je do kávy, ale aj do müsli a iných raňajkových cereálií, na pečenie/do koláčov, do omáčok a kari a tak podobne - skoro ako bežné mlieko. Strúhaný sušený kokos vieš tiež nahradiť ovsenými vločkami (a spraviť tak ovsené mlieko) alebo mandľami, kešu (= mandľové mlieko, mlieko z kešu orieškov)...

4-6
porcie
5 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Vysyp sušený strúhaný kokos do vyššej nádoby.
  2. Zalej vriacou vodou (na pohárik kokosu cca liter, ale je na tebe, či chceš nápoj koncetrovanejší a pridáš menej vody, alebo menej koncentrovaný a pridáš viacej vody).
  3. Pridaj zvyšné ingrediencie: cukor, soľ, olej.
  4. Po chvíľke odstátia mixuj tyčovým mixérom. Ideálne je čo najdlhšie, ale aspoň 2 minúty. Strúhaný kokos sa nikdy úplne nerozmixuje, ale mixovaním sa z neho uvoľňujú mikročiastočky vrátane rastlinného tuku, ktoré ti vytvoria “mlieko”.
  5. Preceď aspoň 2x cez sitko. Ak chceš tekutinu čo najčírejšiu, môžeš aj cez filtračný papier napr. na kávu. Pomocou lievika dostaň do fľaše, alebo akejkoľvek inej nádoby.
  6. Po vychladnutí skladuj v chladničke a spotrebuj do pár dní. Nezľakni sa kúskov, kokosový tuk v chlade tuhne, a v horúcej vode/káve sa zasa roztopí. Okrem toho je zdravý a chutný.
  7. Alternatívne môžeš použiť aj napríklad mandle (tie nechaj pred mixovaním odstáť v horúcej vode trochu dlhšie, aspoň 20 min), prípadne ovsené vločky (tie naopak nechaj odstáť krátko a potom rovno mixuj).