Kokosové mlieko
Kokosové mlieko za 5 minút a zo 4 ingrediencií (videorecept)
Autor receptu: eliniatko
Táto zdravá, bezmliečna/bezlaktózová a vegánska pochúťka nie je z obchodu vôbec lacná, a pritom si ju doma zvládne rýchlo
- za pár minút a len z pár bežných prísad spraviť úplne každý. Výborné je do kávy, ale aj do müsli a iných raňajkových cereálií,
na pečenie/do koláčov, do omáčok a kari a tak podobne - skoro ako bežné mlieko. Strúhaný sušený kokos vieš tiež nahradiť
ovsenými vločkami (a spraviť tak ovsené mlieko) alebo mandľami, kešu (= mandľové mlieko, mlieko z kešu orieškov)...
4-6 porcie |
5 minút príprava |
Postup
- Vysyp sušený strúhaný kokos do vyššej nádoby.
- Zalej vriacou vodou (na pohárik kokosu cca liter, ale je na tebe, či chceš nápoj koncetrovanejší a pridáš menej vody, alebo menej koncentrovaný a pridáš viacej vody).
- Pridaj zvyšné ingrediencie: cukor, soľ, olej.
- Po chvíľke odstátia mixuj tyčovým mixérom. Ideálne je čo najdlhšie, ale aspoň 2 minúty. Strúhaný kokos sa nikdy úplne nerozmixuje, ale mixovaním sa z neho uvoľňujú mikročiastočky vrátane rastlinného tuku, ktoré ti vytvoria “mlieko”.
- Preceď aspoň 2x cez sitko. Ak chceš tekutinu čo najčírejšiu, môžeš aj cez filtračný papier napr. na kávu. Pomocou lievika dostaň do fľaše, alebo akejkoľvek inej nádoby.
- Po vychladnutí skladuj v chladničke a spotrebuj do pár dní. Nezľakni sa kúskov, kokosový tuk v chlade tuhne, a v horúcej vode/káve sa zasa roztopí. Okrem toho je zdravý a chutný.
- Alternatívne môžeš použiť aj napríklad mandle (tie nechaj pred mixovaním odstáť v horúcej vode trochu dlhšie, aspoň 20 min), prípadne ovsené vločky (tie naopak nechaj odstáť krátko a potom rovno mixuj).