Kokosová torta
Autor receptu: tutika
Milujem kokos a nemám rada maslové plnky, preto som skombinovala to, čo mám rada a
vnikla táto torta.
12 porcií |
20 minút príprava |
25 minút na 196 °C |
Postup
- Uvedené množstvo vystačí na formu s priemerom 25 cm.
Formu potrieme olejom a na chvíľu odložíme do chladničky.
Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh. Postupne pridáme žĺtky, múku zmiešanú s kokosovou múčkou a PDP.
Formu vysypeme polohrubou múkou, do formy dáme cesto a vo vyhriatej rúre upečieme.
Korpus ešte teplý vyklopíme a necháme vychladnúť. Rozkrojíme na dva, tri časti.
- Aby sme mali rovný povrch, spodný plát použijeme ako vrchný.
Spodný plát pokropíme kokosovým likérom, alebo iným, prípadne vychladnutou kávou.
Džem zahrejeme a potrieme ním korpus.
Smotanu vyšľaháme / môžeme pridať stužovač/, zašľaháme mascarpone, salko, kokos a pridáme pár kvapiek arómy/ likéru/.
Tortu naplníme a celú potrieme plnkou. Dáme do chladničky. Vychladenú urovnáme stierkou a dáme ďalšiu vrstvu. Pripravíme si ozdoby.
- Marcipán rozvaľkáme a vykrojíme väčšie kolieska,z čokohmoty menšie. Na marcipánové koliesko položíme čokoládové a okraje stisneme. Takto nám vznikne lupeň. Ozdobíme boky torty.
Šablónu motýľa som si vytlačila na papier, papier som vložila do euroobalu a podľa motívu som vymodelovala motýľa. Preložila som ho aj s papierom na tácku a dala na pár minút do mrazničky. Takto sa dal ľahko preniesť na tortu.
Čokohmotu som mala kúpenú z obchodu pre cukrárov, ale dá sa aj vyrobiť, môžete do marcipánu zamiešať horkú rozpustenú s vyšším podielom kakaa, alebo si vyrobiť cukríkovú /jo-jo/ s pridaním čokolády.