Kokosová bábovka

Autor receptu: skela

Rýchla, bez vazenia, stavnata! Všetko ide do 1 misy. Pôvodný recept bol "hrncekovy". Znizila som mnozstvo cukru a muky v prospech kokosu. Rovnako som ubrala oleja a pridala kefiru. Uvádzam teda objemy.

10 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Ruru dame vyhriat na 170 st. C. Babovkovu formu natrieme maslom a vysypeme hrubou mukou alebo kokosom. Moja smaltovana forma pochádza z bazaru a mala slúžiť ako dekoracia na stene v kuchyni. Zistila som, že v žiadnej inej forme sa babovka neupecie tak rovnomerne, ako v nej. Takze slúži na to, na čo bola vyrobená. (Mazať babovkovu formu s dlhými nechtami je kumst, ale treba to zdolať!)
  2. Do misy dáme vajcia a cukor, metlickou rozslahame. Pridame olej, rozslahame. Pridame kysly mliečnych produkt - v pôvodnom recepte bola smotana, mne však najviac chuti s kefirom, pripadne dobrým bielym jogurtom. Pouzijem, čo mám v chladničke, niekedy (ako aj teraz) tam putuju zvyšky. (Jogurt zostal zo salatu.) Opäť preslahame.
  3. Pridame suché suroviny- struhany kokos alebo orechy, či mak, hladku muku, vanilkovy cukor, trocha sody bikarbony a premiesame. S kokosom je najvstavnatejsia. Nakoniec zamiesame umyte susene brusnice alebo hrozienka, sekanu čokoládu, ... V mojej sú brusnice a cokolada. Nalejeme do formy, pecieme pomaly na 170st. cca 40 minút.
  4. Nechame trochu vychladnut, vyklopime. (Nemám rada posypanie praskovym cukrom, lebo v ňom je pridany skrob ako protihrudkujuca látka a ten mi tam vadí.) Všetky babovky sa servivuju až úplne vychladnute, inak chutia po vajciach, trochu ako prazenica.
  5. Hmotu môžeme upiecť aj ako mafiny.