Zemiaky
Klobásovo-zemiaková panvica
Autor receptu: bugout
Cibuľa, zemiaky, klobása... A máme rýchle jedlo.* Keďže ide o poľský recept, resp. varil ho poľský kuchár, odporúčam klobásu poľského typu. Najbližšie sa poľským klobásam podobá sliezska klobása z Lidlu. Ak
máte lepšie odporúčanie sem s ním. Skúšal som to aj s našou klobásou (foto je s našou) a nie je to také
dobré.
2 porcie |
10 minút príprava |
25 - 30 minút tepelná úprava |
Postup
- Množstvá sú úplne orientačné, každý si upraví podľa toho pre koľko ľudí to robí a koľko kto zje. Len dávam do pozornosti, že cibule tam ide dosť. Čiže na jednu porciu jedna veľká cibuľa!! Ja som dokonca pár krát robil takýmto spôsobom len zemiaky s cibuľou bez klobásy ako prílohu.
- Zemiaky oškrábeme a nakrájame na kocky. Dame ich smažiť na panvicu (s pokrievkou, ale zatiaľ odkryté) a sem tam miešame nech nezhoria, keď chytia farbu zakryjeme, znížime výkon a dusíme nejakých päť minút minút a zatiaľ nakrájame cibuľu (polmesiačiky), cesnak (na štvrtiny) a klobásu (prekrojíme na polovicu a narežeme)...
- Zemiaky vyberieme (ešte nie sú hotové, budú sa ďalej dusiť aj s klobásou) a dáme opiecť klobásu na pár minút, aby mala peknú kôrku. Pridáme k nej cibuľu, cesnak a bobkový list. Zakryjeme, mierne znížime výkon a päť minút dusíme nech cibuľa zmäkne. Vrátime zemiaky, premiešame podlejeme trochou vývaru (vody) a dusíme na slabom výkone cca 15 minút.