Klobásovo-jaternicový závin (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Chcela som nejak užitočne pomíňať zásoby v mrazničke domáce farmárske jaternice a neúdenú klobásku..už som tento recept robila aj z lístkového cesta, ale takto nám chutili lepšie..je to skvelý závin na posedenie pri vínku alebo na piknik..najlepšie sa hodí k nemu sudová kapusta..zo zvyšku cesta som urobila rožky, ktoré som naplnila jaternicou, lebo pri jej narovnávaní do závinu mi praskla..využila som jaternicovú kašu na plnku..výborné..

16
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do misy som dala preosiatu múku, pridala som štipku soli a vykysnutý kvások..vodu som napísala orientačne..treba použiť množstvo podľa toho koľko múka znesie, aby vzniklo tuhšie cesto...do cesta som pridala 1 KL. oleja..cesto som dobre vypracovala a nechala vykysnúť 45.minút..
  2. vykysnuté cesto som dala na pracovnú dosku..zdalo sa mi ho dosť veľa, odrezala som z neho štvrtinu..cesto som rozvaľkala..
  3. jaternice som vybrala z mrazničky a nechala roztopiť..
  4. a upiekla som ich na panvici na chrumkavo..boli gustušné, iba ich zjesť s dobrým mäkučkým chlebom a uhorkou..
  5. jarnú cibuľku som prerezala po dĺžke a rozobrala som ju...
  6. na cesto som uložila rozprestreté cibuľky..
  7. na cibuľku som položila jaternice z dvoch strán a do stredu som položila klobásku..ak nemáte cibuľku, je vhodné použiť aj kelové, alebo kapustné listy..musia byť blanšírované..jaternice a klobásku som zakryla znova cibuľkou..
  8. a závin som zrolovala..
  9. uložila som ho na pečiaci papier, potrela som ho zozšľahaným vajcom a posypala sezamom a slnenčnicou...trúbu som nechla vyhriať na 180st. a piekol sa 25.min.
  10. odložené cesto som rozvaľkala, pokrájala ...ako som narovnávala jaternicu, praskla mi a plnku, ktorá vyšla z črievka som uložila na cesto..
  11. a vytvorila som rožky,,,potrela som ich vajcom a posypala semienkami..
  12. okrem závinu som upiekla aj švábsky cibuľový koláč...
  13. Tento závin som podávala so sudovou kapustou..prajem vám dobrú chuť..