Klasické rožky zo špaldovej múky (fotorecept)
Autor receptu: adula76
Špaldová múka je mojim favoritom medzi múkami. Keď som sa dostala k polohrubej, srdce mi zaplesalo a skúsila som urobiť rožky. Ak ju však nemáte, nie je problém dať namiesto nej pšeničnú múku, z tej bol aj pôvodný recept.
60 minút príprava |
10 minút na 250 °C |
Postup
- Tu sú suroviny:
- Pripravíme si preferment. Droždie, 166 g múky a 250 ml vody zmiešame a necháme stáť cca 12 hodín prikryté fóliou.
- Po uplynutí 12 hodín zmiešame preferment s ostatnými surovinami /maslo necháme roztopiť/ a vymiesime nelepiace sa cesto. Necháme vykysnúť.
Potom si cesto rozdelíme na 10 - 12 častí, tie spracujeme do guličiek a necháme ešte 10 minút odpočívať.
- Potom ich rozvaľkáme do tvaru trojuholníka.
- Stočíme od širšej časti k užšej.
- Prenesieme na plech vystlatý papierom. Ked ich máme pripravené všetky, orosíme ich vodou z rozprašovača a prikryjeme fóliou. Necháme kysnúť 30 - 45 minút.
- Rúru rozohrejeme na 250 stupňov. Opäť ich orosíme vodou a dáme do rúry. Pečieme asi 7-10 minút pri teplote 250 stupňov v teplovzdušnej rúre.
- Ak by ste nemali čas a nechceli robiť preferment, urobte kvások ako obyčajne, primiešajte múku s ostatnými ingredienciami a postupujte rovnako.
S prefermentom sú rožky nadýchanejšie.