Pizza

Keto pizza z kokosového cesta

Autor receptu: namarie

Keď začínate držať "low carb" (nízkosacharidovú) diétu, musíte počítať s tým, že skôr či neskôr budete nútení vytvoriť si náhrady vašich obľúbených jedál tak, aby neubudlo na chuti, ale skôr na kilečkách :)* Dnes som vymyslela túto pizzu, ktorá sa svojimi nutričnými hodnotami krásne zmestí do kategórie "low carb" (nízkosacharidová), "high fat" (vysoký obsah tuku) a teda je vhodným obedom/večerou v rámci keto diéty.

2
porcie
30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Cesto pripravíme jednoducho. V prípade ak nemáte kokosovú múku, použite strúhaný kokos rozmixovaný na prášok v mixéri. Do misky nasypte kokosovú múku zatiaľ len tých 70 g a zamiešajte ho spolu s práškom do pečiva, soľou a cesnakovým práškom.
  2. Do dobre zamiešaných suchých surovín pridajte 2 vajcia, maslo nakrájané na menšie kúsky, 2/3 nastrúhaného eidamu (môžete použiť aj iny tvrdý syr - napríklad parmezán) a poriadne premiešajte lyžicou. Keď sú suroviny spojené - vymieste cesto rukou - podľa toho či je príliš suché, alebo vlhké (závisí od typu kokosu) pridajte buď viac kokosovej múky, alebo ešte jeden vaječný bielok. Ak cesto nebude úplne dokonale držiace v jednej kope - s tým sa netrápte. Vyriešime v bode 3 :)
  3. Teraz si pripravte plech na ktorý dajte papier na pečenie a cesto vyklopte na papier. Keďže je cesto viac-menej drobivé, pritláčajte ho k papieru v tvare pizze a poriadne utlačte prstami - malo by vám to všetko držať v kope, aj keď sa prvotne drobilo. Jednoducho použite silu :) Na cesto poukladajte suroviny podľa vlastného výberu. Keďže som alergická na kečup, držím KETO diétu a práve som skoncovala s vegetariánstvom, zvolila som - syr Brie, oravskú slaninu, zelené olivy s mandľami a zvyšok nastrúhaného eidamu.
  4. Rúru si predohrejte na 200 stupňov, dajte cesto dnu a po 2 minútach stiahnite na 180 stupňov a pečte ešte 13 minút (teda dokopy 15 minút). Pre istotu to sledujte, pretože keď sú okraje do zlato-hneda, je to hotové. Hotovú pizzu ozdobte čerstvými bylinkami. Napríklad koriandrom a podávajte s majonézou... alebo s tým na čo máte chuť. Hlavne to nedorazte nejakou sacharidovou omáčkou, to by bol trapas :) Dobrú chuť!