Kelový prívarok a´la Mamkine 1. uznanie

Autor receptu: sracz

Tento recept opisujem ako nostalgickú spomienku na svoje detstvo, na moju Mamku_Anyuci a jej prvú pochvalu za môj prvý samostatný vstup do kúziel kuchyne.

6
porcií
25 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. samozrejme, dá sa aj jednoduchšie, ale ja (aspoň v 1. kole) varím toto vynikajúce slovenské domáce jedlo v dvoch hrncoch. Do prvého položím čerstvý kel (približne 1,5 kg), pokrájaný ~ 1 cm pásiky, 2÷3 umyté silné zelerové nervy (rapíky), pokrájané na úhľadné ~ 0,5 cm „céčka“, prilejem zarovno (½&½) studenú vodu a hovädzí alebo kurací vývar, pridám 3÷4 lístočky bobkového listu, ½ mokka lyžičky (ML) mletého (strúhaného) muškátového orieška a 1 ML mletej rasce (kmínu); päť minút nechám prevrieť, pridám 2÷4 (záleží na veľkosti) olúpané a na kocky pokrájané zemiaky, 1 PL vegety a hrnček (~ 0,25 l) kyslej smotany; varím teraz už pri zníženej teplote dovtedy, až sú zemiaky skoro mäkké.
  2. Paralelne, v hrnci № 2, si uvarím Bechamellovú dvojkovú omáčku – 2 PL kvalitného (nie panenského) olivového oleja, 2 PL masla, 2 PL hladkej múky (množstvo si môžete korigovať podľa toho, akú hustú chcete mať omáčku), 2 ČL čerstvo pretlačeného cesnaku (kto má rád môže ho nahradiť rovnakým množstvom drobno pokrájanej šalotky, alebo bielej cibule, môže byť aj mladá, bez zelených pierok), restujem až do jemnej zlato hnedej (bledej béžovej) farby a keď sa v zápražke objavia dierky, počas stáleho šľahania metličkou, pomaly vlievam 2 hrnčeky (~ 0,5÷0,75 l) studeného mlieka a miešam až omáčka získa tú „pravú orechovú konzistenciu“, na záver ešte pridám 2 PL strúhaného tvrdého syra, napr. Parmigiano Reggiano, ale ešte doma som ho nahradil strúhaným tvrdším oštiepkom (s fantastickým úspechou a vynikajúcou novou chuťou) a celú zostavu nechám prevrieť.
  3. Finále: vo väčšom hrnci zmiešam (jemne) obidve masy, dochutím 2÷3 PL Pötyi kápiovej omáčky (recept raz určite napíšem), alebo na čo mám chuť! Väčšinou sa riadim chuťou toho, pre koho varím! Iniciatíve sa medze nekladú!
  4. Servírovanie: v hlbokých tanieroch, podávame s bársakým pörköltom, paprikášom, párkom, klobáskou na „ježka“, alebo s vajíčkom na tvrdo, či volským okom, alebo iba tak, bez ničoho, ale rozhodne s domácim chlebíkom, zn. barčanský, garbiarsky, lunčenčansky a inakší. Jeme zásadne lyžicou, čím väčšia, tým lepšia! Podávané množstvo (zvlášť u mužov) sa reguluje – spravidla – podľa toho, kto koľko smie, môže a vládze. Pozor!!! Prudko jedlé až neodolateľné!
  5. Poznámka: ak toho ešte stále nemáte dosť, tak do hotového prívarku si môžete vmiešať 4, 5, 6 natvrdo uvarených a nadrobno pokrájaných vajíčok. Tzv. dvojkovú Bechamellovú omáčku používam ako základ skoro do všetkých prívarkov, krémových polievok a iných nadstavieb vo svojej kuchyni. Prajem dobrú chuť!!! Prípadné nejasnosti vysvetlím na mailovej adrese: ferry@saske.sk alebo confra47@hotmail.com