Bezlepkové šišky

Kefírové šišky bez lepku

Autor receptu: novalim

Ledva skončili vianočné sviatky, už sú tu Fašiangy a s nimi “šiškové hodovanie”.* My sme pre vás tiež pripravili nový recept na výborné bezlepkové šišky s kefírom, ktoré sme obalili v škoricovom cukre. Netreba o nich veľa hovoriť, stačí asi len toľko, že sú výborné a oplatí sa ich vyskúšať. Možno už tento víkend.

20-25 ks
porcií
80 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V teplej vode rozmiešame 1 ČL kryštálového cukru a droždie. Necháme na teplom mieste nakysnúť. Keď sa na kvásku urobia bublinky, pridáme doň kefír, olej, rozmiešané vajíčko a toto všetko vlejeme do sypkej zmesi múk (Promix Alfa a kukuričná múka Novalim). Mixérom s hnetačom miesime cesto po dobu 10 minút. Je dôležité dodržať dĺžku miesenia, pretože sa takto dobre spracujú všetky suroviny a cesto pekne nakysne. Vymiesené cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ho na teplom mieste kysnúť.
  2. Keď cesto podkysne, zväčší svoj objem a na jeho povrchu vzniknú malé bubliny, pripravíme si do kastróla olej alebo masť. Pomaly ich zahrejeme na teplotu 150 stupňov. Pomocou dvoch lyžíc tvarujeme z vykysnutého cesta podlhovasté šišky, ktoré opatrne kladieme do rozpáleného oleja a smažíme ich z každej strany asi minútu-minútu a pol do zlatista.
  3. Po vysmažení ich dierkovanou varechou vyberieme a necháme odkvapkať na papierovom kuchynskom obrúsku. Ešte teplé ich vyváľame v zmesi práškového cukru a mletej škorice. Kefírové šišky bez lepku podávame ešte teplé, najlepšie chutia s teplým kakaom alebo čajom.