Gaštanový zákusok

Kávovo-gaštanový „cheesecake“

Autor receptu: patincatsomekitchen

Tento koláčik som pôvodne chcela nazvať "stracciatellový", lebo pri jeho vymýšlaní som mala pred sebou predstavu stracciatellovej plnky s veľkými kúskami tmavej čokolády vo vnútri. Okrem veľkých čokoládových kúskov však nemá so stracciatellou nič spoločné, no je výýýbornýýý :) "Cheesecake" je úžasne voňavý, najmä keď kávu čerstvo zomeliete. Plnka je krémová a spolu so sušienkovým základom a posýpkou tvoria ozajstnú lahôdku. https://www.patincatsomekitchen.com/kavovo-gastanovy-cheesecake

Suroviny

Postup

  1. Ak budete používať kupované gaštanové pyré aj čokolády, treba myslieť na to, že v nich už cukor je a cheesecake už netreba vôbec sladiť. Bielu čokoládu môžete nahradiť kakaovým maslom, tmavú čokoládu použite horkú alebo doma vyrobenú. Prípadne aj gaštanové pyré si vyrobte vlastné.
  2. Plechovku kokosového mlieka dajte deň vopred do chladu, ak toľko času nemáte, aspoň na 6 hod.
  3. Sušienky pomeľte najemno. Maslo roztopte, zmiešajte so sušienkami priamo v tortovej forme a natlačte na dno. Použila som tortovú formu s priemerom 19 cm.
  4. Tuhú časť kokosového mlieka z plechovky vyšľahajte ako šľahačku. V inej miske zmiešajte gaštanové pyré s 1 PL kokosového mlieka, aby sa s ním ľahšie pracovalo. Potom pridajte šľahačku.
  5. Bielu čokoládu alebo kakaové maslo roztopte vo vodnom kúpeli. Keď čokoláda vychladne, pridajte ju ku gaštanovému pyré.
  6. Vmiešajte čerstvo pomletú kávu a horkú čokoládu nakrájanú na väčšie kúsky. Plnku rovnomerne navrstvite na sušienkový základ.
  7. Na posýpku zmiešajte mletú kávu a najemno nakrájanú, prípadne nastrúhanú čokoládu. "Cheesecake" nechajte odležať v chlade, najlepšie cez noc.