Kastrólová roštenka

Autor receptu: cokomilka

Tento recept je ako stvorený na výživu rodiny počas chatárskeho víkendu. Stačí mať k nemu dobrý sporák na drevo a kilogram odležanej roštenky...

4
porcie
30 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Odležanú roštenku nakrájame na tenké plátky. Mierne naklepeme a narežieme na okrajoch, ak má blany. Osolíme, okoreníme, jemne poprášime paprikou, nastrúhame muškátový orech, pokvapkáme olejom. Necháme odpočívať.
  2. Surové zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky. Surovú cibuľu a slaninku tiež pokrájame na plátky. Nachystáme si koreniny a olej.
  3. Vezmeme jeden hlboký hrniec. Na spodok nalejeme trochu oleja, naň navrstvíme plátky cibule. Na cibuľu položíme dve roštenky. Na roštenky plátok slaniny. Na slaninu navrstvíme surové zemiaky. Posypeme rascou. Vrstvy opakujeme až do vyčerpania pripravených surovín. Každú vrstvu cibule nezabudnime posypať rascou. Je to zdravé, nebude nadúvať. Nakoniec oblejeme olejom, vínom a vodou. Polovicu vína odložíme. Zmes tekutín by mal siahať po vrchnú vrstvu.
  4. Necháme odložené, kým podpálime oheň v sporáku či kachliach. Na rozohriatu platňu dáme dusiť roštenky na slabom ohni. Hrniec dobre prikryjeme. Roštenky sa majú v kastróle udusiť, nie upiecť. Na konci, keď sú temer mäkké navrchu, prilejeme zvyšok vína a dodusíme tak, aby šťava zostala v poslednej tretine výšky vrstiev. Tepelná úprava môže trvať hodinku a viac. Kastrólová roštenka je hotová, ak je pod vidličkou mäkká a nevypúšťa ružovú šťavu. Roštenka rozvoniava mäsovo-slaninkovo-vínovo a priláka stravníkov aj sama...:D Veľmi vhodný je k nej podávať gazdovský čerstvý chlieb a sterilizovanú zeleninu. Roštenky môžeme urobiť i z väčšej dávky mäsa, jedlo vydrží do druhého dňa a je dokonca chutnejšie.