Kastrólová roštenka (fotorecept)

Autor receptu: havino

Roštenka, plátky mäsa, čo s ním? S akou prílohou? Dá sa na veľa spôsobov. Aj takýmto spôsobom ja varím roštenku. V jednom hrnci so zemiakmi.

Postup

  1. Plátky roštenky opečieme na panvici. Mäso nevyklepávam, nechávam hrubšie, len okraje narežem, aby sa nevykrútili.
  2. V kastróli so širším dnom, čo najširší musí byť, nakoľko moc sa nepremiešava, resp. opatrne, aby sme neskôr zachovali veľkosť zemiakov, podusím do sklovita cibuľu a opečené plátky mäsa ukladám rovno na usmaženú cibuľu. Posolím, poprášim červenou ml.paprikou, mletým korením, mletou rascou, muškátovým orechom medzi prsty.
  3. Pridám, sušené, alebo čerstvé miešané huby, alebo len hríby, každý podľa chuti. Dnes som dala sušenú lesnú zmes, vopred namočené vo vode a polievkovú lyžicu mletého hubového prášku.
  4. Zalejem vriacou vodou a dusím do mäkka.
  5. Ked je mäso mäkké, pridám na štvrťky očistené zemiaky, dolejem vodu tak, aby bolo mäso aj zemiaky ponorené vo vode, dosolím, pretože aj zemiaky natiahnu veľa soli. Počas varenia, kontrolujem konzistenciu zemiakov, nesmú, nemali by sa rozvariť, pri servírovaní ide o ich vzhľad na tanieri, aby z toho nebol guláš, predsa len máme kvalitné mäso, roštenku, tak nech to aj vyzerá na tanieri.
  6. Pred dovarením zemiakov pridám papriky, paradajky, chilli papričku, tie tiež nenechám rozvariť, aby boli kúsky, nie len šupy z paradajok.
  7. Opatrne premiešavam, preto je potrebné dostatok tekutiny, šťavy.
  8. Po chvíli, zelenine stačí málo na zaparenie, dochutím, ja som ešte ku koncu opäť pridala mletú rascu pre vôňu. Zahustím strúhaným zemiakom.
  9. Necháme ešte povariť pár minút, dochutíme majoránkou a odstavíme z platne.
  10. U nás bola požiadavka aj s volským okom, môžem ja hovoriť, že mne osobne sa tu nehodí, chceli a mali teda.